ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόνικα Λεβίνσκι κατά του Fox News για το σκάνδαλο με τον Μπιλ Κλίντον

Η Μόνικα Λεβίνσκι κατά του Fox News για το σκάνδαλο με τον Μπιλ Κλίντον
Reuters File

Η Μόνικα Λεβίνσκι επέστρεψε στην επικαιρότητα με μια επιθετική στάση απέναντι στον «πατέρα» του Fox News, Ρότζερ Έιλς ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες, κατηγορώντας τον δημόσια πως της μετέτρεψε τη ζωή της σε έναν εφιάλτη προκειμένου να "ανεβάσει" το δίκτυο του. Αναφέρεται ασφαλώς στην εποχή που έγινε γνωστή η σχέση της με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. 

«Ο Ρότζερ Έιλς, πήρε την αυτή την υπόθεση και τη δίκη που επακολούθησε και την έπαιζε την ιστορία 24 ώρες το 24ωρο», έγραψε η Λεβίσκι σε άρθρο της στους New York Times, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. «Το όνειρό τους (σσ. του Fox News), ήταν ο εφιάλτης μου. Ο χαρακτήρας μου, η εμφάνισή μου, και η ζωή μου "βγήκαν" στη δημοσιότητα με έναν ανελέητο τρόπο».

«Η αλήθεια και η μυθοπλασία αναμείχθηκαν προς το συμφέρον ενός ανώτερου σκοπού», προσθέτει η πρώην υπάλληλος του Λευκού Οίκου.

571808e3c461887e518b45a5

Πηγή: Reuters/Danny Moloshok

Ο Ρότζερ Έιλς είχε ιδρύσει τον σταθμό περίπου δύο χρόνια πριν ξεσπάσει το ερωτικό σκάνδαλο που συντάραξε τις ΗΠΑ. Πέθανε πριν από μια εβδομάδα στην ηλικία των 77 ετών. Είχε παραιτηθεί αναγκαστικά από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Fox News, καθώς υπήρχαν πολλές και σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

foxnews

REUTERS/Fred Prouser

Στο άρθρο της η Λεβίνσκι ανατρέχει σε μια δήλωση που είχε κάνει πριν από χρόνια ο διευθυντής του μέσου, Τζον Μούντι, ο οποίος είχε πει ότι «το σκάνδαλο Λεβίνσκι μας έφερε στο χάρτη των ειδήσεων».

Η νεαρή κοπέλα με την είχε ερωτικές περιπέτειες ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναφέρει ότι η απόφαση του (Έιλς) να επιβάλλει μια συγκεκριμένη στρατηγική, «εκμεταλλευόμενος» την ίδια, δημιούργησε ένα ισχυρό μέσο ενημέρωσης αλλά παράλληλα οδήγησε την ίδια στην "αυτοκτονία της".

«Καθόμουν στο σπίτι με την οικογένειά μου και περίμενα με αγωνία να δω αν θα πάω φυλακή. Ήμουν ο κύριος στόχος της έρευνας του Κένεθ Σταρ και κινδύνευα να καταδικαστώ σε 27 χρόνια φυλάκισης, επειδή είχα κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι είχα υπογράψει ψευδείς ένορκες καταθέσεις για άλλα εγκλήματα», γράφει, ενώ διηγείται ότι ήταν μια περίοδος που φοβόταν μέχρι και τον ίδιο της τον εαυτό.

Η Λεβίνσκι, σημειώνει ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν το σκάνδαλο της για να προωθήσουν την "κουλτούρα της ταπείνωσης". «Ο κόσμος μας δέχτηκε επίθεση το 1998 από το διαδικτυακό μπούλινγκ και τα τρολς. Προωθούσαν μια "κουλτούρα ταπείνωσης", στην οποία όσοι ασχολούνται με τους ευάλωτους -προς εξυπηρέτηση των κλικ- ανταμείβονται "πλουσιοπάροχα".

Ένα σκάνδαλο που συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ήταν το 1995, πριν από 22 χρόνια, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπιλ Κλίντον γνώρισε την Μόνικα Λεβίνσκι (που τότε ήταν πτυχιούχος της Ψυχολογίας) και είχε πάει στον Λευκό Οίκο σαν μαθητευόμενη υπάλληλος.

GettyImages 905584

Πηγή: Getty Images/Ideal Images/Handout

Γνωρίστηκαν στην προεδρική οικία και οι δυο τους άρχισαν να αποκτούν "στενές σχέσεις". Το σκάνδαλο Λεβίνσκι, όπως έχει μείνει στην ιστορία, ξέσπασε στις 19 Ιανουαρίου 1998. Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο ήταν η καλύτερη φίλη της Λεβίνσκι, καθώς είχε κάνει το λάθος να της αποκαλύψει σκανδαλιάρικες λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον πρόεδρο. Μάλιστα, η Λίντα Τριπ μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες τους και πούλησε την ιστορία στο περιοδικό «Νewsweek».

Μετά τις αποκαλύψεις, στις 26 Ιανουαρίου 1998 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη από τον Λευκό Οίκο, αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με τη μαθητευόμενη υπάλληλο.

GettyImages 1144798

Πηγή: Getty Images/Ideal Images/Brenda Chase/Stringer

Τον Ιούλιο του 1998 η Μόνικα ομολόγησε στη δικαιοσύνη ότι είχε «κάποιου είδους» σεξουαλικές σχέσεις με τον πλανητάρχη και παρέδωσε για ανάλυση DNA το τεκμήριο του εγκλήματος: ένα μπλε φόρεμα που είχε πάνω του γενετικό υλικό.

Ο Κλίντον δεν μπορούσε πια να κρυφτεί. Εμμέσως, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, παραδέχτηκε την σεξουαλική του σχέση με την Λεβίνσκι και ζήτησε ταπεινά συγγνώμη.

Monica Lewinsky: The Fox News 'dream was my nightmare', By Eugene Scott, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ