Ο Σόιμπλε ετοιμάζει τις «συμμαχίες των προθύμων»
Πηγή: REUTERS/Eric Vidal

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει τρόπους να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η εξωτερική και η οικονομική πολιτική, χωρίς να περιμένει να υπάρξει αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αυτά υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε επίσης

Στις σημειώσεις του ενόψει μιας ομιλίας του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέουβεν στο Βέλγιο, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση της ΕΕ.

Ωστόσο σημείωσε ότι ενδεχομένως δεν θα υπάρξει επαρκής λαϊκή υποστήριξη προκειμένου να θεσπιστούν αλλαγές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να βρούμε άλλες, ρεαλιστικές λύσεις» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με το Reuters και συνέχισε λέγοντας πως:

Εάν... δεν επιτευχθεί πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής των συνθηκών, θα πρέπει απλά να το κάνουμε μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών ή της βελτίωσης της συνεργασίας, είτε θέλετε να το ονομάσετε μεταβλητή γεωμετρία, Ευρώπη πολλών ταχυτήτων ή συμμαχίες των προθύμων.

Στα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της οικονομικής πολιτικής ο Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο αποτελεσματική όταν τα κράτη μέλη της ενεργούν όλα μαζί.


Διαβάστε επίσης

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις πυροδοτεί ο Ερντογάν

Μακρόν: Πρέπει να πετύχουμε νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η απροσδόκητη χειρονομία του Τραμπ που προκάλεσε αμηχανία στον Μακρόν

Λευκός Οίκος: η διπλωματία της πορσελάνης στο επίσημο δείπνο Τραμπ-Μακρόν