ΚΟΣΜΟΣ

Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 1.700 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, δεκάδες νεκροί

Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης 1.700 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, δεκάδες νεκροί
REUTERS/Kenny Karpov/ SOS Mediteranee REUTERS/φωτογραφια αρχείου

Δεν έχει τέλος η τραγωδία με πρωταγωνιστές μετανάστες, που χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει τουλάχιστον 34 πτώματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, στη θαλάσσια περιοχή 30 μίλια ανοικτά των λιβυκών ακτών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των περίπου 1.700 ανθρώπων που ταξίδευαν στοιβαγμένοι σε 15 βάρκες.

«Περίπου 200 άνθρωποι έπεσαν στο νερό όταν μία από τις βάρκες εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Τουλάχιστον 20 πτώματα εντοπίστηκαν στη θάλασσα», είχε δηλώσει αρχικά ο Διοικητής της Ιταλικής Ακτοφυλακής Κόσιμο Νικάστρο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters .

Όλα άρχισαν όταν κάποιοι από τους 500-700 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα ξύλινο σκάφος, άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Phoenix, που έχει ναυλωθεί από την μαλτέζικη ΜΚΟ MOAS τους μοίραζε σωσίβια.

Από την πλευρά του ο Κρις Κατραμπόνε της MOAS, ο οποίος βρίσκεται πάνω στο εν λόγω πλοίο, ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις με αναρτήσεις του στο Twitter, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς που βρίσκονται στη θάλασσα είναι και πολλά μικρά παιδιά.

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει ζητήσει τη συνδρομή όλων των παραπλεόντων σκαφών στην επιχείρηση διάσωσης.

Εκτός από το σκάφος της MOAS στην επιχείρηση, που συντονίζεται από την Ιταλική Ακτοφυλακή στη Ρώμη, συμμετέχει ένα ρυμουλκό και πολλά εμπορικά πλοία που αναποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια, ενώ ένα ελικόπτερο κι ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξαν στη θάλασσα σωστικές λέμβους.

Υγρός τάφος η Μεσόγειος

Περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του 2017 στο πιο επικίνδυνο στον κόσμο πέρασμα που χρησιμοποιούν οι μετανάστες οι οποίοι διαφεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 7.000 μετανάστες διασώθηκαν από επικίνδυνα πλεούμενα σε διεθνή ύδατα ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, όπου διακινητές ανθρώπων δρουν ατιμώρητοι.

Παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν την εδρεύουσα στην Τρίπολη ακτοφυλακή και να παράσχουν στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εκπαίδευση και εξοπλισμό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διακίνηση ανθρώπων, φέτος καταγράφονται αφίξεις μεταναστών χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι τώρα στη θάλασσα και έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία, μια αύξηση κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται μόλις στο όριο των 12 μιλίων που χωρίζει τη λιβυκή επικράτεια από τα διεθνή ύδατα.

Είναι μια πολυσύχναστη θαλάσσια έκταση όπου επιχειρούν ανθρωπιστικά σκάφη, η λιβυκή ακτοφυλακή, ακόμη και απορριμματοσυλλέκτες που ελπίζουν να περιμαζέψουν εγκαταλειμμένες βάρκες μεταναστών και τις μηχανές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ