ΚΟΣΜΟΣ

O πρώτος «πονοκέφαλος» του Μακρόν - Εμπλέκουν υπουργό του σε σκάνδαλο

O πρώτος «πονοκέφαλος» του Μακρόν - Εμπλέκουν υπουργό του σε σκάνδαλο
REUTERS/Benoit Tessier

Αντιμέτωπος με το πρώτο μεγάλο πλήγμα της προεδρικής του θητείας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς σατιρική εφημερίδα εμπλέκει τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, Ρισάρ Φεράν, σε σκάνδαλο.

Την ώρα που ο πρόεδρος θέλει να προωθήσει με γοργούς ρυθμούς το νομοσχέδιο για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής στη Γαλλία, το δημοσίευμα της Canard Enchaine εμπλέκει τον υπουργό σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011, όταν ο Φεράν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne.

Το σκάνδαλο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο οργανισμός αυτός ήθελε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να λειτουργήσει εκεί κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ των τριών προσφορών που κατατέθηκαν, επελέγη τελικά εκείνη της κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκε στη σύντροφο του Ρισάρ Φεράν, την Σαντρίν Ντουσάν.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι προτιμήθηκε η πρόταση της εταιρείας Saca που ανήκε στην Ντουσάν επειδή ήταν «η καλύτερη και η φθηνότερη». Το γεγονός ότι η Saca ανήκε στη σύντροφό του «ήταν γνωστό σε όλα» τα διευθυντικά στελέχη που έλαβαν την απόφαση, τόνισε, κατηγορώντας την εφημερίδα για συκοφαντία.

2017 05 11T145113Z 773365094 RC1B8EBDC090 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION

(REUTERS/Eric Feferberg/Pool)

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ντουσάν, με την υπόσχεση της ενοικίασης του χώρου, έλαβε τραπεζικό δάνειο ίσο με την αξία του. Εκτός από την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων από τον οργανισμό του Φεράν, που στοίχισε 184.000 ευρώ, η αξία των μετοχών της εταιρείας της Ντουσάν πολλαπλασιάστηκε στην εξαετία που ακολούθησε.

Ο Φεράν ωστόσο είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο δεν μετέχει ο ίδιος, «επέλεξαν την καλύτερη προσφορά» λαμβάνοντας υπόψη τους τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και την εγγύτητα του χώρου στα μέσα μεταφοράς.

Αντιδράσεις στη Γαλλία

Η αποκάλυψη της εφημερίδας προκάλεσε έντονη πολεμική στη Γαλλία, καθώς απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για τις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε αμέσως την παραίτηση του υπουργού τον οποίο κατηγόρησε για «απολύτως ανήθικο προσωπικό πλουτισμό» και τόνισε ότι θα πρέπει «να υποστεί τις συνέπειες».

2017 05 14T201412Z 216068511 RC1EFA956BC0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς κάλεσε τον Φεράν και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να πάρουν θέση. Οι Νέοι Σοσιαλιστές ζήτησαν επίσης από τον Μακρόν να αποπέμψει τον Φεράν υποστηρίζοντας ότι «θα πληγεί σοβαρά» η αξιοπιστία της κυβέρνησης, ιδίως στο ζήτημα της ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο, τίποτα που δεν είναι ηθικό» στην υπόθεση αυτή. «Ακούγεται άσχημο επειδή δημιουργεί υποψίες σε ένα περιβάλλον καχυποψίας», υποστήριξε. Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Republique en Marche!, ο Μπενζαμέν Γκριβό.

«Η ηθικοποίηση της δημόσιας ζωής αφορά το δημόσιο χρήμα. Στην περίπτωση αυτή ήταν ιδιωτικά χρήματα, στο πλαίσιο ιδιωτικού έργου, δεν έχει καμία σχέση», είπε.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε κάθε αιρετό αξιωματούχο ή υπουργό να προσλαμβάνει μέλη της οικογένειάς του. Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει επίσης να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ θα επιτρέπονται μόνο τρεις συνεχόμενες θητείες στην ίδια θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ