ΚΟΣΜΟΣ

«Φοβάμαι»: Ένας 6χρονος κάνει έκκληση να σταματήσει «η βία των όπλων»

«Φοβάμαι»: Ένας 6χρονος κάνει έκκληση να σταματήσει «η βία των όπλων»
Facebook/LeeLee Cheatham

Ένα μικρό αγόρι από το Σαίντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών βιώνει καθημερινά τη βία. Για αυτό, μέσω ενός βίντεο προσπαθεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο αλλά και στην πολιτεία για να σταματήσει ο θάνατος που προέρχεται από τα όπλα. 

Ο Τζέφρεϊ Λάνεϊ έχει πάθος και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Θέλει η γειτονιά του να είναι ασφαλής για αυτόν και την οικογένειά του και να μην υπάρχει εγκληματικότητα. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η μητέρα του στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, ο μόλις έξι ετών Τζέφρεϊ μιλά για το πόσο έχει απογοητευτεί, αλλά και για τους φόβους του.

«Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να αλληλοσκοτώνονται εδώ γιατί αυτό με λυπεί και με κάνει να νοιώθω άσχημα», λέει ο μικρός στο βίντεο, το οποίο όπως φαίνεται έχει τραβηχτεί στην κουζίνα του σπιτιού του.

«Μιλάω πολύ σοβαρά. Πραγματικά φοβάμαι ότι θα πεθάνω, πραγματικά φοβάμαι ότι και η οικογένειά μου θα πεθάνει. Φοβάμαι».

Η μητέρα του 6χρονου Αφροαμερικανού, Λεάντρα Τσίθαμ αναφέρει στο CNNi ότι τα λόγια του παιδιού της είναι εμπνευσμένα από μια εκδήλωση του ακτιβιστή Τζέιμς Κλαρκ στην πόλη τους.

Σύμφωνα με την Τσίθαμ, η βία και ο πόνος έχει χτυπήσει και τη δική τους πόρτα, όταν ο 16χρονος ξάδελφός της έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς, ακριβώς έξω από το σχολείο του, τον περασμένο μήνα.

Όταν πάντως ανέβηκε το βίντεο, δεν περίμενε ποτέ ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και θα γίνει viral.

«Η αξία της ζωής»

Η μητέρα αυτή θεωρεί ότι είναι τρομακτικό που ο γιός της έχει τόσο μεγάλη επίγνωση για το τι συμβαίνει στο Σαίντ Λούις. Θέλει ο γιός της να μεγαλώσει σαν παιδί.

«Είμαι ένα παιδί και υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να γνωρίζω για αυτά τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά ο Τζέφρεϊ στο βίντεο σημειώνοντας: «Δεν θα έπρεπε να γνωρίζω για τα όπλα».

Ωστόσο ο 6χρονος δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, καθώς στις ειδήσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το πρώτο θέμα είναι αυτό: η βία των όπλων. «Σταματήστε να σκοτώνεστε. Αυτό είναι άσχημο», ακούγεται να λέει.

Η Τσίθαμ ελπίζει τα λόγια αυτά να αλλάξουν την γνώμη έστω και ενός ατόμου για την χρήση των όπλων. «Πρέπει να δίνουμε αξία στη ζωή», αναφέρει.

Πάντως, ο μικρός Τζέφρεϊ είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που το βίντεο του έχει μεγάλη απήχηση. Όπως είπε στην μητέρα του: «Θα πείσουμε τον κόσμο να σταματήσει να αλληλοσκοτώνεται», με την ίδια να του απαντά: «Πιστεύω σε σένα γιε μου».

'I'm scared:' Six-year-old boy makes plea to end gun violence, by Doug Criss and Gisela Crespo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ