ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 16 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Ράκα

Συρία: 16 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Ράκα
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Rodi Said

Αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σημειώθηκαν την Τετάρτη κοντά στη Ράκα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκαέξι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά. 

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν το χωριό Μπαρούντα, 15 χλμ. δυτικά της Ράκας, της de facto «πρωτεύουσας» του ΙΚ στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, όπως διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεκαέξι άμαχοι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και τα πέντε της παιδιά καθώς και τρία ζευγάρια, σκοτώθηκαν από τα πλήγματα» αυτά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Επρόκειτο στην πλειονότητά τους για εκτοπισμένους, για αμάχους που είχαν φύγει (για να σωθούν) από τους εντατικούς βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές (υπό τον έλεγχο) του ΙΚ στην επαρχία της Χομς», νοτιότερα, διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

225 νεκροί άμαχοι εντός ενός μήνα

Την Τρίτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο διεθνής συνασπισμός διεξήγαγε μεταξύ της 23ης Απριλίου και της 23ης Μαΐου τις πιο φονικές επιδρομές του από ποτέ μέσα σε ένα μήνα στη Συρία για τους αμάχους (225 νεκροί).

Η πολεμική αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού άρχισε να πλήττει το ΙΚ στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014, πριν επεκτείνει τις επιδρομές στη Συρία τον αμέσως επόμενο μήνα.

Υποστηρίζει από τον Νοέμβριο την ευρείας κλίμακας επίθεση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, αραβοκουρδική συμμαχία), της αιχμής του δόρατος του αγώνα εναντίον του ΙΚ στη Συρία, για την ανακατάληψη της Ράκας.

Από τα μέσα του Μαΐου, αυτή η συμμαχία προελαύνει στην κατεύθυνση της Ράκας. Οι εγγύτερες θέσεις στην πόλη αυτή που ελέγχουν οι ΣΔΔ βρίσκονται τρία χιλιόμετρα ανατολικά και 4 χιλιόμετρα βόρεια.

Στο δυτικό μέτωπο όμως, οι Άραβες και οι Κούρδοι μαχητές απέχουν ακόμη περίπου 40 χλμ., ενώ στα νότια της πόλης που διαπερνά ο Ευφράτης ποταμός τα εδάφη παραμένουν ακόμη υπό τον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ