ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση δείχνει τις δυνατότητες του κόμματος του Μακρόν

Δημοσκόπηση δείχνει τις δυνατότητες του κόμματος του Μακρόν
REUTERS/Michel Euler/Pool

Στοιχεία νέας δημοσκόπησης στη Γαλλία δείχνουν πως το κόμμα του προέδρου Εμανούελ Μακρόν μπορεί να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial, μπορεί να αποσπάσει ακόμη και το ένα τρίτο των ψήφων.

Η Republique en Marche! (REM) του Μακρόν μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό 31% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match, του τηλεοπτικού καναλιού CNews και του ραδιοφωνικού σταθμού Sud Radio.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 4-5 Μαΐου (πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών), το κίνημα του Μακρόν συγκέντρωνε ποσοστό μόνο 22% στις βουλευτικές.

Στη δημοσκόπηση, το συντηρητικό κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19% και ακολουθεί με 18% το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15% ενώ οι Σοσιαλιστές πέφτουν στο 7%. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε κερδίσει την πλειοψηφία με ποσοστό 29,5%.

Η δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για τον αριθμό των εδρών που μπορεί να κερδίσουν τα κόμματα στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 18 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ