ΚΟΣΜΟΣ

To «Άγιο Όρος» της Ιαπωνίας

To «Άγιο Όρος» της Ιαπωνίας
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Υπάρχει ένα μικρό νησί στην Ιαπωνία, άβατο για τις γυναίκες, καθώς θεωρούνται «ακάθαρτες» λόγω εμμήνου ρύσεως. Σύμφωνα με τον θρύλο όσες επιχείρησαν να πλησιάσουν έγιναν ...πέτρες.

Ο λόγος για το μικροσκοπικό Okinoshima το οποίο βρίσκεται ανοικτά της Φουκουόκα στα νοτιοδυτικά της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και κρατά ζωντανή την θρησκευτική παράδοση του Σιντοϊσμού, δηλαδή της πάλαι ποτέ αυτόχθονης θρησκείας της Ιαπωνίας, ο οποίος μέσω του τελετουργικού του αναζητά την ένωση του νέου με το παλαιό. Εκεί ζει μόνο ένας άνθρωπος, ο θεματοφύλακας του ναού του 17ου αιώνα Okitsu-Gu, και φροντίζει για όλα.

Όσοι άνδρες επιλέξουν να πατήσουν το πόδι τους στο νησί πρέπει απαραιτήτως να περάσουν από ειδική τελετή εξαγνισμού.

Φτάνοντας στο ναό πρέπει να δείξουν απόλυτο σεβασμό. Δεν επιτρέπεται να πάρουν από εκεί κάτι ως σουβενίρ ενώ κατά την επιστροφή τους οφείλουν να κάνουν και άλλους κοινωνούς της εμπειρίας τους.

15362009

(Πηγή: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN)

Το Okinoshima, το οποίο έχει έκταση 240 στρεμμάτων, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όμως ο ιερέας του ναού, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται, φοβούμενοι ότι η περιοχή θα κατακλυστεί από τουρίστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ