ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Μάντσεστερ: Οργή Βρετανίας για τις αμερικανικές διαρροές πληροφοριών

Επίθεση Μάντσεστερ: Οργή Βρετανίας για τις αμερικανικές διαρροές πληροφοριών
REUTERS/Kevin Lamarque

Τεταμένες είναι οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ λόγω των διαρροών πληροφοριών από πλευράς Αμερικανών για την εξέλιξη των ερευνών της φονικής βομβιστικής επίθεσης σε ποπ συναυλία στην Manchester Arena το βράδυ της Δευτέρας. Τελευταία και καθοριστικής σημασίας διαρροή ήταν αυτή των φωτογραφιών από το σημείο της έκρηξης, πράγμα που οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην απόφαση να σταματήσει την κοινοποίηση στοιχείων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φαίνεται εξοργισμένη με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να θέσει το «ακανθώδες» αυτό ζήτημα των διαρροών στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με τον Guardian.

Η πληροφορία περί του «στοπ» στην κοινοποίηση πληροφοριών από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προς τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, μεταδίδεται από το BBC.

Η διαρροή των φωτογραφιών από την έκρηξη και τα στοιχεία που αυτά δίνουν για τον δράστη και την βόμβα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για το Λονδίνο. Οι βρετανικές Αρχές αντιδρούν καθώς φοβούνται ότι αυτό θα περιπλέξει την εξέλιξη των ερευνών για την επίθεση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις στην Βρετανία και δύο στην Λιβύη.

«Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους Αμερικανούς ομολόγους μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ένταση της άποψής μας για το ζήτημα αυτό. Είναι απαράδεκτο», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε επίσης την διαρροή στοιχείων της έρευνας. Αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε: «Εκτιμούμε την αξία των σημαντικών σχέσεων που έχουμε με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας των εταίρων μας ανά τον κόσμο... Όταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνης των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά την αποκάλυψη χωρίς άδεια εν δυνάμει αποδεικτικών στοιχείων εν μέσω μίας σημαντικής αντιτρομοκρατικής έρευνας».

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε 22 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιον.

Ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο » σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ