ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Μάντσεστερ: Στη Γερμανία ο βομβιστής τέσσερις μέρες πριν το χτύπημα

Επίθεση Μάντσεστερ: Στη Γερμανία ο βομβιστής τέσσερις μέρες πριν το χτύπημα

Ενισχύεται το σενάριο που θέλει τον Σαλμάν Αμπεντί να είναι μέλος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός βομβιστής που σκόρπισε το θάνατο στην Μάντσεστερ Αρένα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, βρισκόταν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, τέσσερις μέρες πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του, ενώ τρεις μέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα, έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας εμπορικού κέντρου, όπου είχε πάει για να αγοράσει ένα σακίδιο, πιθανόν αυτό που χρησιμοποίησε το μοιραίο βράδυ.

Αυτό αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες που μετέδωσε το Sky News, ενισχύοντας την εκτίμηση των αστυνομικών Αρχών του Μάντσεστερ ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν ήταν χτύπημα «μοναχικού λύκου», ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει και η πρόσφατη επίσκεψη του βομβιστή στη Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν πως το τρομοκρατικό χτύπημα οργανώθηκε από ένα ευρύτερο τρομοκρατικό δίκτυο με τελικό εκτελεστή τον Αμπεντί, καθώς η οργανωμένη φύση της επίθεσης "δείχνει" ότι ο βομβιστής είχε υποστήριξη και δεν έδρασε μόνος, ενώ και η κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού εκτιμάται πως έγινε από έμπειρα χέρια.

«Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας είναι πιθανό να παραμένει ελεύθερος, σε μια χώρα όπου τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί, με έντονη την παρουσία του στρατού στους δρόμους μετά και την αύξηση του επιπέδου συναγερμού για ενδεχόμενο νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Φωτογραφίες του εκρηκτικού μηχανισμού που διέρρευσαν από αμερικανική εφημερίδα, προκαλώντας την οργή της βρετανικής κυβέρνησης, δείχνουν πως το ισχυρό εκρηκτικό – που χρησιμοποίησε ο καμικάζι – μεταφερόταν σε ένα μικρό, ελαφρύ δοχείο, που ήταν κρυμμένο μέσα σε γιλέκο ή σακίδιο πλάτης. Ο δράστης φαίνεται πως κρατούσε τον διακόπτη πυροδότησης στο αριστερό του χέρι.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις και διενεργούν ανακρίσεις σε μια προσπάθεια να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης, ενώ την ίδια ώρα, στην Τρίπολη της Λιβύης κρατούνται μετά τη σύλληψή τους, ο πατέρας και ο αδελφός του Σαλμάν Αμπεντί, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 20χρονος γνώριζε ότι ο αδελφός του σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα φέρεται να παραδέχθηκε «ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης».

Από την πλευρά του ο πατέρας του Αμπέντι, είπε πως είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά». Ο Ραμαντάν Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

2017 05 24T205422Z 1881813662 RC1D26BC2730 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER LIBYA


Ο πατέρας του βομβιστή του Μάντσεστερ/ Πηγή: REUTERS/Hani Amara

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες. . . δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε ο Αμπέντι, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε. «Η οικογένεια είναι σε σύγχυση καθώς ο Σαλμάν δεν είχε αυτή την ιδεολογία, δεν υποστήριζε αυτές τις πεποιθήσεις», επισήμανε. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.

ma

(REUTERS/Andrew Yates)

Kάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον βομβιστή 3 μέρες πριν την επίθεση

Ο βομβιστής είχε καταγραφεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης, την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία τη βόμβα που σκότωσε 22 άτομα, ο Αμπέντι έκανε ανάληψη 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένο στα μαύρα να κρατά ένα μαύρο σακίδιο, που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Τα καρτελάκια με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσε την Τετάρτη η εφημερίδα New York Times από τον τόπο της επίθεσης δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού, τα οποία η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από το σακίδιο που έφερε ο Αμπέντι.

Ακυρώθηκε η αλλαγή φρουράς στο Μπάκινγχαμ λόγω «κρίσιμου» συναγερμού

Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Βρετανίας ακύρωσαν μέχρι νεωτέρας την τελετή αλλαγής φρουράς στο Παλάτι Μπάκινγχαμ λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της αστυνομίας.

Το δημοφιλές για τους τουρίστες θέαμα είχε προγραμματιστεί να τελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα τον Μάιο, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις για προσωπικό της αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανάγκασαν σε προσωρινή αναστολή του.

Η υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ είπε ότι μέχρι και 3.800 στρατιώτες θα κληθούν να βοηθήσουν στη φύλαξη σε δρόμους της Βρετανίας, ώστε να επιτρέψουν στην αστυνομία να εστιαστεί σε περιπολίες και έρευνες. Μεσούσης της έρευνας για το μακελειό και δεδομένου ότι το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενο νέο χτύπημα έχει ανέβει στο "κρίσιμο", η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή της από τη σύνοδο G7..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ