ΚΟΣΜΟΣ

Μάντσεστερ: Έρευνες, συλλήψεις και φόβοι ότι δεύτερη βόμβα βρίσκεται στα χέρια συνεργών του Αμπεντί

Μάντσεστερ: Έρευνες, συλλήψεις και φόβοι ότι δεύτερη βόμβα βρίσκεται στα χέρια συνεργών του Αμπεντί
REUTERS/Andrew Yates

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των αρμόδιων βρετανικών Αρχών για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Την ίδια ώρα, το επίπεδο της κατάστασης ασφάλειας στην Βρετανία εξακολουθεί να παραμένει “κρίσιμο” με δυνάμεις του στρατού να έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από πιθανούς στόχους.

Για τις βρετανικές Αρχές κερδίζει έδαφος το σενάριο ότι ο βομβιστής του Μάντσεστερ δεν έδρασε μόνος από την αρχή ως το τέλος, αλλά είχε την υποστήριξη ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου και οι έρευνες στρέφονται στο να εντοπιστούν τα άτομα που σχετίζονται με την επίθεση. Μάλιστα προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συνεργοί του Σαλμάν Αμπέντι να έχουν διαφύγει την σύλληψη, έχοντας στην διάθεσή τους, εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δέκα συλλήψεις υπόπτων, με οκτώ από αυτούς να κρατούνται και να ανακρίνονται, ενώ ένας άνδρας και μία γυναίκα αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Μεταξύ αυτών πιστεύεται ότι είναι και ο αδελφός του Σαλμάν Αμπεντί, σύμφωνα με τον Guardian.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν φόβοι ότι ο βομβιστής του Μάντσεστερ πιθανότατα είχε κατασκευάσει και μια δεύτερη βόμβα, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο στο σπίτι του Σαλμάν Αμπεντί, ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα χημικών και άλλων συστατικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών.

Η ποσότητα των ευρημάτων είναι αυτό που προβληματίζει τις Αρχές και τις κάνει να πιστεύουν ότι ο Αμπεντί θα μπορούσε να είχε φτιάξει περισσότερες από μία βόμβες και να τις είχε μοιράσει σε άλλους εξτρεμιστές που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος.

Οι Αρχές πάντως ερευνούν και το ενδεχόμενο να μην ήταν ο ίδιος ο Αμπεντί ο κατασκευαστής της βόμβας, αλλά κάποιος πιο έμπειρος, ο οποίος έχει καταφέρει να εγκαταλείψει τη Βρετανία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτιμάται ότι ο συνεργός του Αμπεντί βρισκόταν μαζί του μέχρι και την είσοδό του στο φουαγιέ της Μάντσεστερ Αρίνα, αλλά εγκατέλειψε το σημείο πριν ο 22χρονος πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και τα σημάδια της παρουσίας του μακελάρη του Μάντσεστερ στο πλευρό των τζιχαντιστών, στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ αλλά και σε εκείνα της χώρας καταγωγής των γονιών του, δηλαδή της Λιβύης, αναζητούν οι βρετανικές Αρχές.

Ήδη έχουν "δέσει" ότι ο 22χρονος ήταν τέσσερις μέρες πριν το χτύπημα στον Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times» είχε φτάσει εκεί προερχόμενος από την Τουρκία, στις νοτιοδυτικές περιοχές της οποίας υπάρχουν, ως γνωστόν, πυρήνες των τζιχαντιστών που διευκολύνουν την είσοδο στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία.

2017 05 25T085030Z 761363059 RC148BCEC380 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER


Πηγή: REUTERS/Andrew Yates

Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία, σκότωσε το βράδυ της Δευτέρας 22 άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά.

Η αδελφή του βομβιστή, Τζομάνα Αμπεντί, τον περιέγραψε ως ένα ευγενικό και γεμάτο αγάπη άνθρωπο και δήλωσε ότι εξεπλάγη που πυροδότησε τη βόμβα αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει 22 άτομα στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ Αρένα, τη Δευτέρα.

Σημείωσε ακόμη πως είναι έκπληκτη από την πράξη αυτή και δεν περίμενε ο αδελφός της να διαπράξει μια τέτοια επίθεση. Όπως διηγείται στην Wall Street Journal, θεωρεί πως ο Αμπεντί προχώρησε σε μια τέτοια πράξη επειδή είδε παιδιά Μουσουλμάνων να πεθαίνουν στη Μέση Ανατολή, από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και ήθελε να πάρει εκδίκηση.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Λονδίνου απήγγειλε κατηγορίες σε τρείς άντρες στο πλαίσιο μιας φερόμενης συνωμοσίας για τρομοκρατία στη Βρετανία. Οι άντρες που προέρχονται από το ανατολικό τμήμα του Λονδίνου συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα πριν την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Ο Ούμαρ Άχμεντ Χάκ, 24, κατηγορείται για πρόθεση να εκτελέσει τρομοκρατικές πράξεις μεταξύ της 25ης Μαρτίου και της 18ης Μαΐου, καθώς και άλλα παραπτώματα.

Ο Μοχάμεντ Άμπιντ, 27, κατηγορείται για παρακράτηση πληροφοριών που μπορούσαν να είχαν βοηθήσει την αστυνομία να συλλάβει και ασκήσει δίωξη στον Χάκ. Ο Αμπουταχέρ Μαμούν, 18, κατηγορείται για πρόθεση να βοηθήσει άλλο άτομο να εκτελέσει τρομοκρατικές πράξεις.

Ένας τέταρτος ύποπτος, ο Ναντίμ Ιλίας Πατέλ, 25, κατηγορείται για συνωμοσία με τον Χακ ώστε να αποκτήσει όπλο ή ψεύτικο όπλο "με σκοπό να δημιουργήσει φόβο βίας".

Οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον πρωτοβάθμιου δικαστηρίου του Ουέστμινστερ σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ