ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας
REUTERS/KCNA

ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις τους κατά της Βόρειας Κορέας για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός Άμπε συμφώνησαν σε συνεργασία των δύο χωρών για την ενίσχυση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα που συνεχίζει τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων».

640x640 4

REUTERS/Jonathan Ernst

«Συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, ώστε να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, τηλεγράφημα του ιαπωνικού πρακτορείου ανέφερε πως κύριο θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν και η σημασία του ρόλου της Κίνας στην λύση της κρίσης με την Βόρεια Κορέα, ενώ παράλληλα τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος υπό το φως της βορειοκορεατικής απειλής.

640x640 5

REUTERS/Jonathan Ernst

Το τηλεγράφημα του ιαπωνικού πρακτορείου, αναφέρει ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός στην ίδια συνάντηση επεσήμανε την σημασία της συμβολής της Ρωσίας στην συριακή κρίση και στην επίλυση του την διένεξης με την Βόρεια Κορέα.

Κίνα - Ρωσία για Πιονγκγιάνγκ και ΗΠΑ

Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται επίσης υπέρ της λήψης μέτρων ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και την αποφυγής οποιωνδήποτε εντάσεων στην κορεατική Χερσόνησο.

«Οι απόψεις σχεδόν ταυτίζονται, εμμένουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας» δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η «Κίνα προτίθεται να καταβάλει με υπευθυνότητα περαιτέρω προσπάθειες για την ασφάλεια ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ασίας και την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου».

Οι δύο χώρες ωστόσο συμφώνησαν και στο ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να αναπτυχθεί το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στην Χερσόνησο. Αυτό υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στην Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ