ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος βομβαρδίζει βάσεις τρομοκρατών στη Λιβύη μετά τη σφαγή των Χριστιανών Κοπτών

Η Αίγυπτος βομβαρδίζει βάσεις τρομοκρατών στη Λιβύη μετά τη σφαγή των Χριστιανών Κοπτών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS/Alaa Al-Marjani

ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου εξαπέλυσαν την Παρασκευή έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον «στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών» στη Λιβύη ως αντίποινα για την επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε Χριστιανούς Κόπτες, όπου έχασαν την ζωή τους 28 άνθρωποι, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Αλ-Σίσι διεμήνυσε ακόμα ότι θα συνεχίσει να χτυπάει οποιαδήποτε βάση, στην οποία εκπαιδεύονται στρατιώτες, που κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα του, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται αυτές, μεταδίδει το Reuters.

Τόνισε ακόμα ότι οι χώρες που χρηματοδοτούν, εκπαιδεύουν και οπλίζουν τρομοκράτες δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητες.

«Προτού σας μιλήσω σήμερα, εξαπολύσαμε μια επιδρομή εναντίον ενός εκ των στρατοπέδων, όπου οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται» είπε ο επικεφαλής του κράτους της Αιγύπτου σε ένα διάγγελμα που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει την περιοχή που βομβάρδισαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις.

«Η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να πλήξει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών παντού, στο έδαφός της όπως και στο εξωτερικό» διαβεβαίωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών που επλήγησαν βρίσκονταν στην πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη.

xartis

Στρατιωτικές πηγές της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας πραγματοποίησαν έξι πλήγματα εναντίον στρατοπέδων στη Ντέρνα της Λιβύης, όπου το Κάιρο πιστεύει ότι εκπαιδεύτηκαν οι μαχητές που διέπραξαν την αιματηρή επίθεση εναντίον χριστιανών.

«Θα προστατεύσουμε το λαό μας και την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από το κακό» υποσχέθηκε ακόμα ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Επιπλέον απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «Είπατε ότι προτεραιότητά σας είναι η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και είμαι πεπεισμένος ότι είστε ικανός να το πράξετε».

Το χρονικό της επίθεσης στην Αίγυπτο

Δέκα ένοπλοι εξαπέλυσαν το απόγευμα της Παρασκευής επίθεση εναντίον δύο λεωφορείων και ενός φορτηγού που μετέφεραν μια ομάδα Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, με τραγικό απολογισμό 28 νεκρούς και 25 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση είναι πολλά παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Η επίθεση σημειώνεται μία ημέρα προτού ξεκινήσει ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ ενημερωνόταν συνεχώς για όλες τις εξελίξεις.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ