ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση της Μέρκελ στις έντονες επικρίσεις του Ντ. Τραμπ

Η απάντηση της Μέρκελ στις έντονες επικρίσεις του Ντ. Τραμπ
REUTERS/Tony Gentile

Ουδέτερη στάση απέναντι στις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα και τις δηλώσεις του περί «πολύ κακής συμπεριφοράς» από πλευράς της χώρας της, επέδειξε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στη Σικελία, η καγκελάριος αποκάλυψε διάλογο με τον Τραμπ, κατά την διάρκεια του οποίου του εξήγησε πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία αδυνατεί να ελέγξει εν μέρει, ενώ υπογράμμισε ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ένα βήμα που σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους έχει τον στόχο να προλάβει τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από μέρους της Ουάσινγκτον, που θα οφείλονται σε μια ελλιπή εικόνα.

Το ζήτημα των επενδύσεων φαίνεται πως επανήλθε στη συνομιλία των δύο πλευρών, μετά τις αναφορές των γερμανικών μέσων περί δριμύτατης κριτικής Τραμπ στις πρακτικές της Γερμανίας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πως ο Τραμπ είπε στους Γιούνκερ και Τουσκ: «δείτε όλα αυτά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι φρικτό. Θα το σταματήσουμε».

2017 05 26T172047Z 384592835 RC15953BC460 RTRMADP 3 USA TRUMP G7

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Τα «μαζεύει» η Ουάσιγκτον

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Γκάρι Κον επιβεβαίωσε εν μέρει τα δημοσιεύματα, όμως υποβάθμισε τη σημασία τους. Όντως ο Τραμπ «είπε ότι συμπεριφέρονται πολύ άσχημα όσον αφορά το εμπόριο, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τη Γερμανία», τόνισε ο Κον μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταορμίνα.

Ο Κον επέμεινε στο ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τους Γιούνκερ και Τουσκ στις γερμανικές του ρίζες για να υπογραμμίσει πως δεν τρέφει εχθρικά αισθήματα έναντι του γερμανικού λαού. Ενώ ο εκπρόσωπος του Τραμπ, ο Σον Σπάισερ, σημείωσε ότι ο Τραμπ τρέφει «τρομερό σεβασμό» για τη Γερμανία και η διαμαρτυρία του αφορούσε αποκλειστικά και μόνο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη συνάντηση.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα του Τύπου. «Πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν. Δεν είναι αληθές ότι ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είχε επιθετική προσέγγιση όσον αφορά το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα», σημείωσε.

2017 05 26T141210Z 2081414213 RC1BBA6C9800 RTRMADP 3 USA TRUMP G7

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Η γραμμή Τραμπ δημιουργεί απορίες

Ωστόσο η επιμονή της Ουάσινγκτον στο ζήτημα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση της Μέρκελ.

Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ για οικονομικά θέματα, έχει στηλιτεύσει επανειλημμένα το Βερολίνο κι έχει υποστηρίξει πως η Γερμανία μειώνει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, κάτι που η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει, τονίζοντας πως η ισχύς του νομίσματος καθορίζεται εν πολλοίς από τις πολιτικές της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, που ανήλθε σε ύψος-ρεκόρ το 2016, στα 253 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλεί εντάσεις και εντός της ΕΕ, με τους εταίρους του Βερολίνου να προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν εμπορικό έλλειμμα 64,9 δισεκ. δολαρίων έναντι της Γερμανίας το 2016, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Πάντως το έλλειμμα αυτό ήταν μειωμένο συγκρινόμενο με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς ($74,8 δισεκ.).

Οι επιθέσεις του Τραμπ εναντίον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προκαλούν απορία σε πολλούς, διότι εταιρείες όπως είναι η BMW, η Daimler, ή η Volkswagen—και οι ιαπωνικές και οι κορεατικές ανταγωνίστριές τους—κατασκευάζουν τα οχήματά τους σε εργοστάσια στο έδαφος των ΗΠΑ.

2017 05 26T134625Z 1513891797 RC187E551920 RTRMADP 3 USA TRUMP G7

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Οι τρεις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απασχολούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα εργοστάσια και στις αντιπροσωπείες τους στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτουν μεγάλα εργοστάσια για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων σε πολλές Πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ το 2016: τη Νότια Καρολίνα, την Αλαμπάμα, το Τενεσί.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές αγόρασαν περίπου 846.000 γερμανικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και ημιφορτηγά το 2016, κατά στοιχεία που συγκέντρωσε η εξειδικευμένη εταιρεία Autodata. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περί το 4,8% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ