ΚΟΣΜΟΣ

Το UKIP θέλει να απαγορευθεί η μπούρκα γιατί... εμποδίζει την βιταμίνη D

Το UKIP θέλει να απαγορευθεί η μπούρκα γιατί... εμποδίζει την βιταμίνη D
REUTERS/Ralph Orlowski/Files

Το Kόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) θεωρεί ότι η απαγόρευση της μπούρκας είναι μια απόφαση με θετικό νόημα γιατί με το να μην φορούν το ολόσωμο ένδυμα οι μουσουλμάνες... ο οργανισμός τους θα προσλαμβάνει περισσότερη βιταμίνη D.

«Τα ρούχα που κρύβουν την ταυτότητα των γυναικών: δημιουργούν φραγμούς στην επικοινωνία, περιορίζουν τις ευκαιρίες τους στο να βρουν δουλειά, κρύβουν στοιχεία κακοποίησης και εμποδίζουν την πρόσληψη της απαραίτητης βιταμίνης D από τις ακτίνες του ηλίου». Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μανιφέστο του κόμματος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τη χρήση της μπούρκας σε δημόσιους χώρος, παρ΄ ότι είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα αυτή την ώρα στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων ωστόσο, το επιχείρημα με την βιταμίνη D και την υγεία των μουσουλμάνων γυναικών που ακολουθούν το ισλαμικό πρότυπο, έχει προκαλέσει εντύπωση και κυρίως στα βρετανικά μέσα. Η εξήγηση που δίνει το κόμμα είναι:

640x640 21

Τα καλύμματα προσώπου εμποδίζουν μια γυναίκα να νοιώθει ολοκληρωμένη. Δεν θα αποδεχθούμε αυτά τα σύμβολα του διαχωρισμού και της καταπίεσης, ούτε τους κινδύνους ασφαλείας που θέτουν.

Τα σχόλια ότι το κόμμα υπονομεύει την ελευθερία με αυτή την πολιτική είναι παράλογα. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να αποκρύψετε την ταυτότητά σας. Αν κάτι παρεμποδίζει την ελευθερία, είναι τα νικάμπ και οι μπούρκες, που εμποδίζουν τις γυναίκες να πιστεύουν ότι έχουν δικαιώματα.

Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όλες τις γυναίκες, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν πλήρως στη ζωή και να έχουν ευκαιρίες στο χώρο της εργασίας.

REUTERS/Neil Hall

«Υπάρχουν και αυτοί που αμφιβάλλουν ότι το κόμμα θέλει πραγματικά να βελτιώσει την υγεία των γυναικών με την απαγόρευση της μπούρκας, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) συμβουλεύει ότι τα άτομα που δεν εκτίθενται τακτικά στον ήλιο πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή οστά, δόντια και μυς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μανιφέστο.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 44%, οι Εργατικοί φτάνουν στο 28%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 11%, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου προτιμά το 8%, ενώ ένα 11% των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ