ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί λίγο πριν την επίθεση στο Μάντσεστερ

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί λίγο πριν την επίθεση στο Μάντσεστερ

Φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί, του βομβιστή που σκόρπισε το θάνατο στην Μάντσεστερ Αρένα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, λίγο πριν αυτός ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά, έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν τοποθετημένες στη διαδρομή που διένυσε ο 22χρονος βομβιστής για να φτάσει στον τόπο του μακελειού. Σε αυτές φαίνεται ο Αμπεντί, να φορά γυαλιά, καπέλο, τζιν παντελόνι, αθλητικά παπούτσια κι ένα μπουφάν το οποίο έκρυβε το φονικό του φορτίο που βρισκόταν σε ένα σακίδιο πλάτης.

Οι βρετανικές Αρχές δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες ζητώντας από τους πολίτες να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζουν για τον Σαλμάν Αμπεντί, προκειμένου να συμπληρώσουν το παζλ με τις κινήσεις του από τις 18 Μαΐου, οπότε και επέστρεψε στη Βρετανία από τη Λιβύη, ως την μοιραία νύχτα.

Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωσή της η αστυνομία του Μάντσεστερ, περιγράφει τις τελευταίες κινήσεις του Αμπεντί πριν την επίθεση, σημειώνοντας πως ένα από τα τελευταία μέρη που επισκέφθηκε ήταν ένα διαμέρισμα στην περιοχή Granby Row στο κέντρο της πόλης, όπου εκτιμάται ότι έγινε και η τελική συναρμολόγηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι μία από τις 17 τοποθεσίες που «ξεσκόνισαν» οι ειδικοί της σήμανσης το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των ερευνών για την τρομοκρατική επίθεση, στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν χίλιοι αστυνομικοί.

Σχεδόν μία εβδομάδα από το φονικό χτύπημα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις 13 υπόπτων για σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι ο Αμπέντι είχε την υποστήριξη ενός ευρύτερου δικτύου στην πραγματοποίηση της επίθεσης.

«Τις πέντε τελευταίες ημέρες έχουμε συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για τον Αμπεντί, τους συνεργάτες του, την οικονομική του κατάσταση, τα μέρη που επισκέφθηκε, αλλά και για το πώς κατασκευάστηκε η βόμβα», είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χοπκινς, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στις έρευνες.

Η πρόοδος στις έρευνες για την εξάρθρωση του δικτύου που παρείχε στήριξη στον Αμπεντί για την επίθεση στο Μάντσεστερ αντανακλάται και στην απόφαση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να επαναφέρει το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας σε «σοβαρό» από «κρίσιμο» που το είχε αναβαθμίσει λίγες ώρες μετά το μακελειό.

2017 05 27T162259Z 1115358366 RC1446C2F050 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY MANCHESTER


Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Αυτό σημαίνει πως μία νέα τρομοκρατική επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή, αλλά όχι επικείμενη, με την βρετανίδα πρωθυπουργό πάντως να συνιστά στους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ