ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε δοκιμή αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος - Ζήτησε μαζική παραγωγή

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε δοκιμή αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος - Ζήτησε μαζική παραγωγή
KCNA/via REUTERS

Σε δοκιμή αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος βρέθηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος – προφανώς ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα – έδωσε εντολή μαζικής παραγωγής και ανάπτυξής του σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων KCNA, η δοκιμή έγινε από την Ακαδημία της Εθνικής Αμυντικής Επιστήμης, που θεωρείται ότι αναπτύσσει πυραύλους και πυρηνικά όπλα, όμως δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ακριβή χαρακτηριστικά του όπλου ούτε για τον ακριβή χρόνο της δοκιμής.

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να αναπτύξει νέα οπλικά συστήματα από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται είναι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας ικανοί να χτυπήσουν ακόμα και μέχρι τα ηπειρωτικά των ΗΠΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες το καθεστώς έχει κάνει δοκιμές σε βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, σημειώνοντας τεχνολογικές προόδους.

Η Πιόνγιανγκ απορρίπτει τις κυρώσεις του ΟΗΕ αλλά και τις μονομερείς κυρώσεις από άλλα κράτη, χαρακτηρίζοντας τις παραβίαση του δικαιώματος της στην αυτοάμυνα και υποστηρίζοντας ότι το αμυντικό της πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον αρνείται πάντως οποιαδήποτε πρόθεση να επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα.

2017 05 28T062723Z 2054904200 RC1C4E1BF9A0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(KCNA/via REUTERS)

2017 05 28T062725Z 1725949784 RC18BCB1E7B0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(KCNA/via REUTERS)

Τις προηγούμενες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απείλησε τη Βόρεια Κορέα με ενίσχυση των κυρώσεων. Σε μία δήλωση που υπογράφεται από όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας που είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, το Συμβούλιο ζητά από την Πιόνγιανγκ να μην «προχωρήσει σε νέα δοκιμές πυρηνικών όπλων» και να επιδείξει «άμεσα ειλικρινή δέσμευση για αποπυρηνικοποίηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ