ΚΟΣΜΟΣ

Τι συζήτησαν Πούτιν - Μακρόν στην πρώτη τους συνάντηση στις Βερσαλλίες (pics)

Τι συζήτησαν Πούτιν - Μακρόν στην πρώτη τους συνάντηση στις Βερσαλλίες (pics)
REUTERS/Philippe Wojazer

Μια σειρά θεμάτων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών. 

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε η Συρία, η Ουκρανία, οι ρωσικές παρεμβάσεις στις γαλλικές εκλογές καθώς και η Μαρίν Λεπέν.

Μακρόν σε Πούτιν για τα χημικά όπλα στη Συρία

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αντιμετωπιστεί με «άμεσα αντίποινα», ενώ διατύπωσε την ευχή για μια ενισχυμένη «εταιρική σχέση» με τη Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα αυτή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή από την πλευρά μας, η χρήση των χημικών όπλων, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που έκανε δεκτό τον Ρώσο ομόλογό του στις Βερσαλλίες, σημειώνοντας:

640x640 3

Κάθε χρήση χημικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα και άμεση απάντηση, σε κάθε περίπτωση εκ μέρους των Γάλλων.

REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιπλέον ευχήθηκε να «ενισχυθεί» η «εταιρική σχέση με τη Ρωσία» στο θέμα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Γαλλίας δήλωσε:

Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων και ιδίως του Ντάες. Είναι η κατευθυντήρια γραμμή της δράσης μας στη Συρία και επ’ αυτού θέλω, εκτός της δουλειάς που κάνουμε στο πλαίσιο του συνασπισμού, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τάχθηκε υπέρ μιας «δημοκρατικής μετάβασης» στη Συρία, όμως «προστατεύοντας το κράτος της Συρίας». «Στην περιοχή, τα κράτη που έχουν καταρρεύσει συνιστούν μια απειλή για τις δημοκρατίες μας και το είδαμε, κάθε φορά, το αποτέλεσμα ήταν να προωθούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» τόνισε.

640x640 6 copy

REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Σημειώνεται πως Ρωσία και Γαλλία υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη σύρραξη που μαίνεται στη Συρία: ο Ρώσος ηγέτης στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την ώρα που το Παρίσι συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό που υποστηρίζει τις οργανώσεις ανταρτών και κατηγορεί τον Άσαντ ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ακόμη ότι είχε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι οι δύο ηγέτες επισήμαναν τις διαφωνίες τους σε αρκετά θέματα.

Πούτιν για Ουκρανία

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν συνεισφέρουν «καθόλου» στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Αυτό δήλωσε με τη σειρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

640x640 4 copy

REUTERS/Stephane De Sakutin

«Ρωτάτε πώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευθετηθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία; Ιδού η απάντηση: Με κανέναν τρόπο!», είπε ο Πούτιν.

Ο Μακρόν από την πλευρά του σημείωσε ότι θα υπάρξει «μια συζήτηση» με τη λεγόμενη διάταξη της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) τις «προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες», για να αποφευχθεί «μια κλιμάκωση» των εντάσεων.

640x640 7

REUTERS/Philippe Wojazer

Η προπαγάνδα των ρωσικών ΜΜΕ στις γαλλικές εκλογές

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο, διαδραμάτισαν ρόλο «οργάνων επηρεασμού και προπαγάνδας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

640x640 5 copy

REUTERS/Stephane De Sakutin

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η ομάδα του Μακρόν είχε καταγγείλει αυτά τα δύο ρωσικά ΜΜΕ ότι αποτελούσαν «μέρος ενός μηχανισμού που είχε στόχο να μας βλάψει» και να ευνοήσει υποψήφιους που τάσσονταν υπέρ μιας επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα, όπως η αντίπαλος του κεντρώου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, Μαρίν Λεπέν.

Πούτιν για τις επισκέψεις της Λεπέν

«Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, έχει επισκεφτεί επανειλημμένα την Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί να την δεχτεί, δεδομένων των θέσεων της για την προώθηση των πολυεπίπεδων γαλλορωσικών σχέσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές», υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας:

640x640 8

Είμαστε πάντα έτοιμοι να δεχτούμε τον οποιοδήποτε. Αν η κυρία Λεπέν μας ζητούσε μια συνάντηση, γιατί να της αρνηθούμε; Ιδιαίτερα – και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας – όταν η ίδια είχε δημοσίως ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με την χώρα μας. Θα ήταν οξύμωρο για μας να αποφύγουμε εκείνους τους πολιτικούς στην Ευρώπη που επιθυμούν να αναπτύξουν μια πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ρωσία.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε κατά κάποιο τρόπο τις εκλογές. Είναι ανέφικτο, είχαμε πλήρη γνώση της πολιτικής πραγματικότητας στην Γαλλία.

REUTERS/Philippe Wojazer

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλησε να σχολιάσει την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Λεπέν στην Ρωσία κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Μάρτιο.

«Δεν είμαι αρμόδιος να σχολιάσω την επίσκεψη της κυρίας Λεπέν τον Μάρτιο. Ο κυρίαρχος λαός της Γαλλίας αποφάσισε στις εκλογές και δεν επέλεξε την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου», τόνισε ο Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ