ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας
REUTERS/Jonathan Ernst

Τεταμένες είναι οι σχέσεις Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών μετά την σύνοδο των G7 κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη στάση των δύο ηγετών τις αμέσως επόμενες μέρες. Έπειτα, από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται πάντα ο ένας στον άλλο και πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους σε μεγαλύτερο βαθμό, ήρθε, σήμερα,  η σκληρή απάντηση από τον πλανητάρχη.

Ειδικότερα, μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρεται κατά της Γερμανίας υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμα σε σχέση με την Γερμανία και ότι το Βερολίνο πληρώνει πολύ λιγότερα για τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, προειδοποιεί ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Απάντηση στο tweet του πλανητάρχη ήρθε λίγη ώρα αργότερα από υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές με το tweet του ότι αντιμετωπίζει τη Γερμανία ως πολιτικό του αντίπαλο» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμας Όπερμαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και κυβερνητικός έταιρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Σύνοδο μεταξύ των Επτά οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να απαντήσει.

Με τη σειρά της η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει την Κυριακή ότι είναι σωστό να μην αντιμετωπίζονται με προχειρότητα κι επιφανειακά οι διαφορές με τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G7 τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν ότι θα είναι δύσκολο στεφθεί με επιτυχία η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ