ΚΟΣΜΟΣ

Τι «κρύβουν» οι χειραψίες του Ντόναλντ Τραμπ (pics)

Τι «κρύβουν» οι χειραψίες του Ντόναλντ Τραμπ (pics)
REUTERS/ JONATHAN ERNST

Ψυχολόγοι και ειδικοί στη γλώσσα του σώματος προσπαθούν να "λύσουν το μυστήριο" που κρύβουν οι χειραψίες του Ντόναλντ Τραμπ με πολιτικούς ηγέτες.

Η αφορμή για να στραφούν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην ιδιαιτερότητα της χειραψίας Τραμπ ήταν το στιγμιότυπο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του NATO την περασμένη Τετάρτη, με την ιδιαίτερη χειραψία μεταξύ του Αμερικανού και του Γάλλου προέδρου -μια χειραψία που διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα με τους δύο άνδρες να κοιτούν ο ένας τον άλλο και σε κάποιο σημείο να φαίνεται πως σφίγγουν τα πηγούνια τους λόγω της προσπάθειας που κατέβαλλαν.

"Είναι θέμα προσπάθειας να επιβληθεί. Γιατί θέλει να το κάνει; Δεν το γνωρίζω. Μου φαίνεται ότι προσπαθεί υπερβολικά", λέει ο Φλορίν Ντολκός, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην βρετανική εφημερίδα Independent και προσθέτει: "Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής".

Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι κατέφυγε στην ίδια τακτική αφού όπως είπε στην εφημερίδα Journal du Dimanche, στόχος του στη χειραψία ήταν να δείξει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να του επιβληθεί.

trump macron

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

«Η χειραψία μας δεν ήταν αθώα [...] ήταν μία στιγμή αλήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, προσθέτοντας: «Πρέπει να δείχνουμε ότι δεν θα κάνουμε μικρές παραχωρήσεις, έστω συμβολικές».

macron trump

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Ωστόσο, η σφιχτή χειραψία του Τραμπ έγινε πρωτοσέλιδο και μήνες πριν από την συνάντησή του με τον Μακρόν, όταν αντάλλαξε χειραψία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Λευκό Οίκο, η οποία διήρκεσε 19 δευτερόλεπτα.

TRUMP ABE

Πηγή: REUTERS/Jim Bourg

Ο Τραμπ τράβηξε απότομα και τον Νιλ Γκόρσατς, τον δικαστή που επέλεξε ο ίδιος για το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά την τελετή ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Ο ειδικός σε θέματα γλώσσας του σώματος Ντάρεν Στάντον είπε στην Independent ότι η χειραψία του προέδρου συνδέεται "απόλυτα με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου".

"Ο Τραμπ λέει, 'Αυτός είναι ο χώρος μου, ο χρόνος μου, εσύ είσαι προσκεκλημένος μου, ισχύουν οι δικοί μου κανόνες".

Ορισμένοι διεθνείς ηγέτες είχαν στο μυαλό τους μια αναμέτρηση χειραψίας με τον Τραμπ. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό για την σφιχτή του χειραψία με τον Τραμπ όταν οι δυο τους συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο.

GettyImages 635099042

Πηγή: Getty Images/ Ideal Image/ Pool / Pool

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα διήρκεσε και η χειραψία Τραμπ- Αμπάς με τα φλας να αστράφτουν απαθανατίζοντας τους δύο πολιτικούς άνδρες κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στo Προεδρικό Μέγαρο της Βηθλεέμ.

trump abbas

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να προετοιμάσει κανέναν ηγέτη για μια από τις απρόβλεπτες κινήσεις του Τραμπ, όταν αποφεύγει εντελώς την χειραψία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εισάκουσε στις εκκλήσεις να σφίξει το χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν άκουσε να του το υπαγορεύουν.

trump merkel

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

Σε συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσα στον μήνα ο Τραμπ φάνηκε να ...χάνει τον στόχο του, δηλαδή το προτεταμένο χέρι του Ισραηλινού προέδρου.

trump netanyahu

Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst

"Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος επίδειξης εξουσίας, δηλαδή ότι εκείνος έχει το πάνω χέρι. Δεν θα προχωρήσω όταν εσύ το αποφασίσεις. Πιθανόν να το αγνοήσω και να επιστρέψω αργότερα. Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Όχι όταν θα το πεις εσύ", εξηγεί ο Ντολκός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ