ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ κατέστρεψαν στόχους του ISIS στην Παλμύρα

Ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ κατέστρεψαν στόχους του ISIS στην Παλμύρα
EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/φωτογραφία αρχείου

Στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έπληξε το ρωσικό πολεμικό Ναυτικό, εκτοξεύοντας πυραύλους τύπου Κρουζ από τη Μεσόγειο.

Οι πύραυλοι έπληξαν θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού κράτους στα ανατολικά της αρχαίας Παλμύρας, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονταν βαρύς οπλισμός που μόλις είχε μεταφερθεί από την Ράκα, την πόλη που έχει ανακηρύξει ως πρωτεύουσά του το χαλιφάτο, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Η φρεγάτα «Ναύαρχος Έσεν» και το υποβρύχιο «Krasnodar», του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους τύπου Κρουζ από την ανατολική Μεσόγειο και είχαν στόχο αντάρτες και οπλισμό σε μια περιοχή ανατολικά της Παλμύρας», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην οποία προστίθεται ότι όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν με επιτυχία.

Για την πυραυλική επίθεση είχαν ενημερωθεί νωρίτερα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ισραήλ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο έλεγχος της Παλμύρας πέρασε για πρώτη φορά στους μαχητές του ISIS το 2015, όμως έκτοτε έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια.

Το Μάρτιο, συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, πήραν τον έλεγχο της πόλης, έπειτα από μάχες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν τουλάχιστον χίλιοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η αρχαία Παλμύρα, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι στρατηγικής σημασίας για όλες τις πλευρές που μάχονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που μαίνεται εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.

Οι ανηλεείς μάχες πάντως είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί θησαυροί της πόλης να καταστραφούν.

Η Παλμύρα βρίσκεται στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία και απέχει περί τα 225 χιλιόμετρα από την Ράκα, την πόλη που έχει ανακηρύξει ως προπύργιό του ο ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ