ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Συνελήφθη ακτιβιστής που ερευνούσε καταγγελίες για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων

Κίνα: Συνελήφθη ακτιβιστής που ερευνούσε καταγγελίες για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων
REUTERS/ THOMAS PETER

Υπό κράτηση τέθηκε ένας Κινέζος ακτιβιστής, ο οποίος συνελήφθη ενώ ερευνούσε καταγγελίες για παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων σε κινεζική εταιρεία που προμηθεύει την σειρά παπουτσιών της Ιβάνκα Τραμπ.

Δύο ακόμη ακτιβιστές που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα αγνοούνται, κατήγγειλε την Τετάρτη η οργάνωση China Labor Watch (CLW), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο Χουά Χάιφενγκ εργαζόταν μυστικά για λογαριασμό της οργάνωσης CLW, σύμφωνα με την οποία ο ακτιβιστής είχε διαπιστώσει μισθολογικές παρατυπίες και υποχρεωτικές υπερωρίες στην προμηθεύτρια εταιρεία της Ιβάνκα Τραμπ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει προϊόντα και για άλλες εταιρείες περιλαμβανομένων των Karl Lagerfeld, Coach και Nine West, αναφέρει η οργάνωση, η οποία καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ να πιέσει για την αποφυλάκιση του Χουά.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την αποφυλάκιση και των τριών ακτιβιστών, αναφέροντας ότι εκφράζονται φόβοι πως και οι δύο αγνοούμενοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται.

"Οι τρεις αυτοί φαίνεται ότι είναι το τελευταίο κρούσμα που εμπίπτει στην επιθετική εκστρατεία την οποία διεξάγουν οι κινεζικές αρχές εναντίον των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με διασυνδέσεις με οργανώσεις του εξωτερικού με το πρόσχημα της 'εθνικής ασφάλειας' ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γουίλιαμ Νι, ο επικεφαλής της οργάνωσης για την Κίνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τις κινεζικές αρχές, την κυβέρνηση Τραμπ ή την εταιρεία της Ιβάνκα, μεταδίδει το Reuters.

Όπως καταγγέλλει η CLW, ο Χουά συνελήφθη στην επαρχία Σιανξί ως ύποπτος για παράνομη χρήση εξοπλισμού παρακολούθησης αλλά αυτή η κατηγορία στερείται "τεκμηρίωσης".

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Λι Κιάνγκ δήλωσε στο BBC ότι ο Χουά ερευνούσε τις καταγγελίες ότι η εταιρεία Huajian Group "παραβίαζε τα δικαιώματα των εργαζομένων με τρόπους που περιελάμβαναν: υποχρεωτικές υπερωρίες, χαμηλότερους μισθούς από τον μέσο μισθό που προβλέπει ο κινεζικός νόμος, λεκτική κακοποίηση των εργαζομένων από τους ανωτέρους τους και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών".

Κατά τα 17 χρόνια έρευνας σε κινεζικά εργοστάσια αυτή ήταν "η πρώτη φορά που κάποιος από τους ερευνητές μας συλλαμβάνεται με ποινική διαδικασία", είπε ο Λι.

Η σύζυγος του Χουά δήλωσε στο BBC ότι έχασε επαφή μαζί του στις 28 Μαΐου αλλά η αστυνομία επικοινώνησε μαζί της χθες και την ενημέρωσε ότι κρατείται.

Οι δύο άλλοι άνδρες -ο Λι Ζάο και ο Σου Χενγκ- εργάζονταν μυστικά σε εργοστάσια της εταιρείας Huajian στο Ντονγκουάν της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ και στην Γκανξού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ