ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει: Τις επόμενες μέρες η απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού

Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει: Τις επόμενες μέρες η απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού
REUTERS/Jonathan Ernst

Μη διαψεύδοντας την είδηση που θέλει τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το θέμα εντός των επόμενων ημερών.

«Θα ανακοινώσω την απόφασή του για την Συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες μέρες», έγραψε στο twitter ο πλανητάρχης, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το ζήτημα.

Το «φλέγον» δημοσίευμα

Νωρίτερα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο πηγές που δεν κατανομάζει και οι οποίες έχουν άμεση γνώση της απόφασης μετέδιδε την είδηση της αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία.

Ο Τραμπ αρνήθηκε το Σάββατο να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάρτηση στο twitter, πανομοιότυπη με την σημερινή.

Η Συμφωνία του Παρισιού συνήφθη το 2015 μεταξύ 194 χωρών και σύμφωνα με τον Τραμπ η πλήρης συμμόρφωση της χώρας του με τους όρους της θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία και έχει εξηγήσει πως αυτό θα σήμαινε πως θα «έκλειναν εργοστάσια σε όλη τη χώρα».

2017 05 27T100415Z 92557091 RC140A2DB9B0 RTRMADP 3 USA TRUMP G7

(Ο Ντ. Τραμπ στην Ταορμίνα της Σικελίας για την Σύνοδο G7/REUTERS/Alessandro Bianchi)

Οι αντιδράσεις Γερμανίας – Φινλανδίας στην είδηση

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Γερμανικής όσο και την Φινλανδικής κυβέρνησης στην φημολογούμενη απόφαση-σταθμό του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκπρόσωπος του Βερολίνου τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία. «Όπως κι εσείς, είδα τα δημοσιεύματα, αλλά δεν έχω κάποια πληροφορία πέρα από αυτά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Επομένως, μπορώ μόνο να επαναλάβω τη γνωστή σε όλους θέση μας ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνθήκη, ζητά τη γρήγορη εφαρμογή της και ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες σ' αυτήν», πρόσθεσε.

2017 05 27T084545Z 973529097 RC13AF1AE700 RTRMADP 3 USA TRUMP G7

(REUTERS/Jonathan Ernst)

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα, είπε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα συνιστούσε «πισωγύρισμα».

«Αν αληθεύει (η πληροφορία), τότε είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Θα πρέπει να βρούμε εταίρους για να συνεχίσουμε, επειδή αυτό το έργο δεν πρέπει να σταματήσει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι προτεραιότητα για τη Φινλανδία, το Αρκτικό Συμβούλιο (το διεθνές φόρουμ που έχει ως βασική αποστολή τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ