ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Πρόκληση για τη Ρωσία η ανάπτυξη αμερικανικών αντιπυραυλικών σε Αλάσκα και Ν.Κορέα

Πούτιν: Πρόκληση για τη Ρωσία η ανάπτυξη αμερικανικών αντιπυραυλικών σε Αλάσκα και Ν.Κορέα
REUTERS/Dmitri Lovetsky/Pool

Για μια «αντιπαραγωγική ρωσοφοβία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων ειδήσεων στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τονίζοντας όμως πως «δεν θα κρατήσει για πάντα». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για τις κινήσεις των ΗΠΑ και προανήγγειλε δυναμική απάντηση. 

Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί προσπάθειας επηρεασμού εκλογικών αποτελεσμάτων, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία, τις απέρριψε απερίφραστα και δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος πως κανείς χάκερ δεν μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών σε μία χώρα».

«Οι χάκερ μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε χώρα. Αν είναι πατριώτες, θα συμβάλουν σε αυτό που είναι επωφελές για τη Ρωσία», προσέθεσε διευκρινίζοντας ωστόσο: «Ως κράτος δεν υποστηρίζουμε αυτό το είδος των επιχειρήσεων και δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε στο μέλλον. Αντίθετα θα το καταπολεμήσουμε».

Ο πρόεδρος Πούτιν, κατήγγειλε επίσης «ένα νέο σπιράλ στην κούρσα των εξοπλισμών» στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή.

«Η επέκταση του στρατιωτικού δυναμικού μας, δεν είναι πρωτοβουλία της Ρωσίας. Όταν οι βάσεις του ΝΑΤΟ πλησιάζουν (τα σύνορά μας), θα πρέπει να μείνουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα; Όχι, αυτό δεν θα περάσει έτσι», είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόκληση την πρόσφατη ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα και Αλάσκα και τόνισε πως η Μόσχα θα απαντήσει, ενισχύοντας τις δυνάμεις της.

«Είναι το ίδιο πράγμα και στην Άπω Ανατολή: ένα αεροπλανοφόρο φθάνει στην περιοχή, στη συνέχεια ένα δεύτερο, τοποθετείται ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων... Αυτό καταστρέφει την παγκόσμια ισορροπία. Και σωπαίνετε, ο κόσμος σωπαίνει. Κανείς δεν μας ακούει», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ