ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
REUTERS/ KEVIN LAMARQUE

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο πρόεδρος της Αμερικής "τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του" να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μία συμφωνία οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων αφού θα έκλειναν εργοστάσια και θα χάνονταν θέσεις εργασίας στην Αμερική προς όφελος άλλων χωρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί για μια πιο δίκαιη λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν τα καταφέρουμε ωραία. Αν δεν τα καταφέρουμε, πάλι ωραία!» είπε.

«Η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να κοστίσει στην Αμερική 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας έως και το 2025. Και συνέχισε λέγοντας: Η συμφωνία δεν εξαλείφει τις θέσεις εργασίας στον τομέα του άνθρακα - μεταφέρει απλώς τις θέσεις αυτές εκτός της Αμερικής».

Επίσης, υποστήριξε ότι με την παρούσα συμφωνία όσοι μολύνουν θα συνεχίσουν να μολύνουν, όπως η Κίνα και η Ινδία έως το 2030 θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Εγώ, εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφασή του αυτή.

Το Reuters, αναφέρει ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου βασίζεται στην πεποίθηση ότι η συνθήκη του Παρισιού είναι υπερβολικά κοστοβόρα για τις ΗΠΑ.

Μια αμερικανική απόσυρση, που υποσχέθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2016, θα εμβαθύνει το χάσμα με τους συμμάχους των ΗΠΑ και θα ευθυγραμμίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Συρία και τη Νικαράγουα οι οποίες είναι οι μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην ιστορική συμφωνία 195 κρατών του Παρισιού το 2015.

"Προκειμένου να επιτελέσω το καθήκον μου και να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, η χώρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού αλλά θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθει είτε στη συμφωνία του Παρισιού είτε σε μια εντελώς νέα συμφωνία με όρους δίκαιους για τις ΗΠΑ. Αποσυρόμαστε" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.

Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Η συμφωνία συνιστά ισορροπημένο αποτέλεσμα και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C.

Η βασική διεθνής συμφωνία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC). Είναι μία από τις τρεις συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο το 1992.

Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες. Ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους.

Η αντίδραση Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

"Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές τον ", ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία «πιστεύουν ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση»

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη»

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την ανακοίνωση της απόσυρσης της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα διαπραγματευτεί μια «καινούργια συνθήκη» με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ