ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά βομβαρδιστικά στέλνει ο Τραμπ στην Ευρώπη για NATOϊκά γυμνάσια

Αμερικανικά βομβαρδιστικά στέλνει ο Τραμπ στην Ευρώπη για NATOϊκά γυμνάσια
CNNi/ US Air Force

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία στέλνει βομβαρδιστικά B-52 μεγάλης εμβέλειας με 800 αεροπόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις κοινές ασκήσεις με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθούν σε όλη την Ευρώπη τον Ιούνιο.

Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα κυρίως στις χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, στη Βαλτική Θάλασσα και στην Αρκτική.

«Η εκπαίδευση με τους συμμάχους βελτιώνει τον συντονισμό μεταξύ τους και δίνει τη δυνατότητα στην αμερικανική πολεμική αεροπορία να χτίσει σχέσεις διαρκείας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων παγκοσμίως», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται σε μια περίοδο τεταμένων αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων κυρίως μετά το πρόσφατο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στη Γηραιά Ήπειρο και εν μέσω των ερωτημάτων που προκύπτουν από το ρόλο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να διαδραματίσει η χώρα του παγκοσμίως.

Ενώ ο Τραμπ φαίνεται να υλοποιεί την προεκλογική του υπόσχεση «Πρώτα η Αμερική», υπάρχουν περιορισμοί στο βαθμό που Ευρώπη και Αμερική μπορούν να αποσυνδεθούν –ιδιαίτερα εξαιτίας του καθοριστικού ρόλου του αμερικανικού στρατού σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τα βομβαρδιστικά B-52 είναι από τα παλαιότερα ενεργά αεροσκάφη τα οποία διαθέτει η αμερικανική πολεμική αεροπορία από το 1950. Αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως διηπειρωτικά πυρηνικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας, που θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά στη Σοβιετική Ένωση.

Το πιο καινούριο Β-52 μπήκε στην υπηρεσία το 1962. Τα αεροσκάφη τροποποιήθηκαν αρκετά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έχουν αναβαθμιστεί με πυραύλους ακριβούς καθοδήγησης, ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας. Καθένα από αυτά μπορεί να κουβαλήσει περί τους 3,5 τόνους βομβών, ναρκών και πυραύλων.

Against backdrop of uncertainty, US B-52 bombers deploy to Europe, By Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ