ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στη Συμφωνία για το Κλίμα

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στη Συμφωνία για το Κλίμα
REUTERS/Yves Herman

Δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Γιούνκερ την επομένη της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία έκανε γνωστή την απόφασή του, εξήγησε πως η Συμφωνία για το Κλίμα δεν θα μείωνε τις θερμοκρασίες του πλανήτη αρκετά γρήγορα ώστε να είναι σημαντικός ο αντίκτυπος της εφαρμογής της.

«Ακόμη κι αν η Συμφωνία του Παρισιού εφαρμοζόταν πλήρως, με όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με αυτήν, εκτιμάται ότι θα προκαλούσε τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μόλις κατά δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου, ως το 2.100», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «μικρό, πολύ μικρό ποσοστό».

Η απόφαση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία, παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ