ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν κατά Μακρόν: Να προσγειωθεί γιατί δεν είναι πρόεδρος του πλανήτη

Λεπέν κατά Μακρόν: Να προσγειωθεί γιατί δεν είναι πρόεδρος του πλανήτη
REUTERS/Charles Platiau

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Πολιτείες από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 

Ένας από τους ηγέτες της Ένωσης που αντέδρασε δημόσια είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέβασε μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook που γράφει: «Make our planet great again» που παραπέμπει στο σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Make America great again».

Στην κίνηση αυτή του Μακρόν έρχεται να απαντήσει η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία τον καλεί να «προσγειωθεί και να ασχοληθεί με τους Γάλλους».

Όπως δήλωσε η Λεπέν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ντενέν στο πλαίσιο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για να στηρίξει την υποψηφιότητα ενός συνεργάτη της, του Σεμπαστιάν Σενού:

Ο κ. Μακρόν νομίζει ότι έβγαλε φτερά, την περασμένη εβδομάδα νόμιζε ότι έγινε πρόεδρος της Ευρώπης, τώρα νομίζει ότι είναι πρόεδρος του κόσμου. Να προσέχει με το αερόστατο, πρέπει να προσγειωθεί. Eξελέγη πρόεδρος των Γάλλων, θα έπρεπε να ασχολείται με τους Γάλλους.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και για την έντονη καταδίκη αυτής της ενέργειας από τον Γάλλο πρόεδρο. «Λυπάμαι για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αιφνιδιάζομαι όμως, για έναν απλό λόγο: ήταν μια προεκλογική δέσμευσή του, εξελέγη έχοντας κάνει αυτή τη δέσμευση και την εφαρμόζει».

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και για την έντονη καταδίκη αυτής της ενέργειας από τον Γάλλο πρόεδρο. «Λυπάμαι για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αιφνιδιάζομαι όμως, για έναν απλό λόγο: ήταν μια προεκλογική δέσμευσή του, εξελέγη έχοντας κάνει αυτή τη δέσμευση και την εφαρμόζει», απάντησε.

Για τον Μακρόν, είπε ότι παρά τις «μεγαλόστομες διακηρύξεις» δεν βλέπει «να υπάρχει αρκετή πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο (...) όλα αυτά είναι πολύ αόριστα».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή, κάθε επίθεση μας υπενθυμίζει τη σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής», είπε, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι «δεν έχει συζητήσει τίποτα με τους ξένους ηγέτες» για μια συνεργασία που είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή.

«Καλώ τους Γάλλους να κοιτάξουν σε βάθος και να έχουν περισσότερες απαιτήσεις, δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας μας», κατέληξε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ