ΚΟΣΜΟΣ

Πεκίνο - Βρυξέλλες εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πεκίνο - Βρυξέλλες εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα διαμήνυσαν την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ότι θα εντείνουν τη συνεργασία τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μία ημέρα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Σήμερα, εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της ετήσιας συνόδου κορυφής μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου. «Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής (...) θα συνεχιστεί, με ή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

«Σήμερα, η Κίνα και η Ευρώπη έδειξαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στις μελλοντικές γενιές και ανέλαβαν τις ευθύνες τους απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη», επέμεινε.

Ο Τουσκ χαρακτήρισε "τεράστιο λάθος" την απόφαση του Τραμπ και μάλιστα "μεγαλύτερο" από την άρνηση των ΗΠΑ να συνταχθούν με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σημειώνεται πως το Πρωτόκολλο αυτό, που υιοθετήθηκε το 1997, όριζε δεσμευτικούς στόχους για κάθε χώρα, σε αντίθεση με τη Συμφωνία του Παρισιού. Το είχε υπογράψει ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, όμως ποτέ δεν το ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι διατλαντικοί δεσμοί «είναι πιο ισχυροί από αυτήν τη λυπηρή απόφαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ