ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές με άρωμα σκανδάλων στην Μάλτα

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές με άρωμα σκανδάλων στην Μάλτα
REUTERS/ DARRIN ZAMMIT LUPI

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Σάββατο οι πολίτες της Μάλτας, στις πρόωρες εκλογές που θα κρίνουν την τύχη του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ, ο απολογισμός του οποίου κυμαίνεται ανάμεσα στην οικονομική άνθηση και τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) σ' αυτό το μικρό αρχιπέλαγος στη μέση της Μεσογείου, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τις 430.000 κατοίκους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του 43χρονου Μούσκατ, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία σε σχέση μ' αυτή που είχε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκλεγεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν επίσης μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που φθάνει μεταξύ του 20% και του 30% των 341.856 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ψηφοφόροι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Σάιμον Μπουσουτίλ, επικεφαλής του (συντηρητικού) Εθνικιστικού Κόμματος, εξακολουθεί να ελπίζει εξαιτίας αυτού του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων και στοιχηματίζει ότι η αλλαγή θα είναι κάτι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους έπειτα από τέσσερα χρόνια διαχείρισης από τους Εργατικούς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τα «Panama Papers», μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο Τζόζεφ Μούσκατ προκήρυξε τις εκλογές, έναν χρόνο πριν απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, με την ελπίδα να ανακτήσει κάποια νομιμότητα αφού η σύζυγός του Μισέλ κατηγορήθηκε ότι άνοιξε έναν λογαριασμό στον Παναμά για να φυλάει εκεί χρήματα δωροδοκίας προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τις αποκαλύψεις που περιέχονται σε χιλιάδες έγγραφα που προήλθαν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, o διευθυντής του γραφείου του Μούσκατ και ένας από τους υπουργούς του παραδέχθηκαν ότι είχαν ανοίξει παρόμοιους λογαριασμούς, κάτι που η Μισέλ Μούσκατ αρνήθηκε.

Ο Μούσκατ κατηγορήθηκε επειδή η αντίδρασή του στο θέμα ήταν χαμηλών τόνων και επειδή δεν υποχρέωσε τους δύο συνεργάτες του να παραιτηθούν.

Δωροδοκίες

Όλοι τους κατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν επίσης μυστικούς λογαριασμούς στον Παναμά. Προέκυψαν επίσης υποψίες ότι έγιναν δωροδοκίες ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση μιας άδειας στη Μάλτα προς όφελος μιας τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν και επίσης στο πλαίσιο ενός συμβολαίου με την Κίνα για αγορά αερίου.

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη δικαιοσύνη της Μάλτας, η οποία αυτή τη στιγμή προεδρεύει της ΕΕ, να ρίξει φως σ' αυτή την υπόθεση, υποσχόμενος να παραιτηθεί αν υπάρξει απόδειξη ότι είχε ανοίξει κι αυτός κάποιον μυστικό λογαριασμό.

«Θα ήταν για μένα το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να περιμένω να ηρεμήσει η θύελλα παραμένοντας στην εξουσία και περιμένοντας παράλληλα να με αθωώσει η έρευνα της δικαιοσύνης, πριν συγκαλέσω εκλογές», δήλωσε ο Μούσκατ.

«Εντούτοις στη διάρκεια αυτών των τελευταίων μηνών, η οικονομία θα υπέφερε από αυτό και θέσεις εργασίας θα χάνονταν», πρόσθεσε.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) και η συμμετοχή ξεπερνάει συνήθως το 90%. Καθώς δεν γίνονται exit poll, τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το μεσημέρι της Κυριακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ