ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιντσιρτλίκ η Γερμανία, ακύρωσε το ραντεβού με Γκάμπριελ ο Γιλντιρίμ

Αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιντσιρτλίκ η Γερμανία, ακύρωσε το ραντεβού με Γκάμπριελ ο Γιλντιρίμ
REUTERS/Umit Bektas

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας παρά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς μετά τις συνομιλίες που είχαν, όπου το κύριο θέμα στην ατζέντα τους ήταν η απαγόρευση επίσκεψης των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, η Τουρκία φαίνεται όχι μόνο να μην υπαναχωρεί αλλά να ζητά και την έκδοση ατόμων που σχετίζονται με το πραξικόπημα στη χώρα. 

Οι συνομιλίες δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα ήθελε το Βερολίνο καθώς η Τουρκία παραμένει κάθετη στην απαγόρευση, επικαλούμενη λόγους εσωτερικής πολιτικής. Εκτός αυτού, πηγές από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Γκάμπριελ ακυρώθηκε εξαιτίας «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού.

Η Τουρκία είναι κάθετη στις θέσεις της

Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Τσαβούσογλου και Γκάμπριελ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών μπορεί να επισκεφθεί τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι όμως και τη βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

640x640 18

REUTERS/Umit Bektas

Εκτός αυτού, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι χρησιμοποιούν ως πράκτορές τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία, ενώ κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει όσους Τούρκους έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, τότε οι Γερμανοί βουλευτές θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.

Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είπε με τη σειρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη όλων των βουλευτών», επεσήμανε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

640x640 19

REUTERS/Umit Bektas

Καθώς οι επιχειρήσεις της εγκρίνονται από το κοινοβούλιο, οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκέπτονται τη Μπούντεσβερ, εξήγησε ο Γκάμπριελ. «Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ», υπογράμμισε.

«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο σημείο για (να μεταφερθούν) οι Γερμανοί στρατιώτες που είναι στο Ιντσιρλίκ», κατέληξε ο Γκάμπριελ.

Σημειώνεται πως οι τουρκικές Αρχές έχουν εμποδίσει Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη στάση του.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, -και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ- περνούν κρίση εδώ και καιρό και ιδίως την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ