ΚΟΣΜΟΣ

Αραβικό σχίσμα

Αραβικό σχίσμα
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Brendan McDermid

Διευρύνεται το σχίσμα στον Αραβικό Κόσμο μετά την απόφαση επτά αραβικών χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ το οποίο κατηγορούν για υπόθαλψη της τρομοκρατίας. 

 

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση των επτά αραβικών χωρών κατά της Ντόχα σχετίζεται περισσότερο με την προσπάθεια άσκησης πίεσης στο Κατάρ για να διακόψει τις σχέσεις του με την Τεχεράνη.

Η Ρωσία καλεί σε διάλογο

Την ώρα που οι κινήσεις στο διπλωματικό ταμπλό εντείνονται όλο και περισσότερο η Ρωσία και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, καλεί όλες τις πλευρές σε διάλογο.

Ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Τάνι κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την επιδείνωση των σχέσεων του Κατάρ και άλλων αραβικών κρατών, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συνομιλία επικεντρώθηκε στην δριμεία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Κατάρ και άλλων αραβικών χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Εκφράστηκε, επιπλέον, σοβαρή ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας εστίας έντασης στον αραβικό κόσμο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση να ξεπεραστούν οι διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εντός των ορίων ενός αμοιβαία σεβαστού διαλόγου ενώπιον των πρωτόγονων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως, την απειλή της τρομοκρατίας», τονίζεται.

qatar

Αρνητική ήταν η αντίδραση των αγορών μετά τις σημερινές εξελίξεις (Πηγή: Reuters)

«Απίστευτα σημαντική» η σχέση με τις χώρες του Κόλπου, λένε οι ΗΠΑ

«Απίστευτα σημαντική» χαρακτήρισε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου.

«Όλες μας οι σχέσεις στον Κόλπο είναι απίστευτα σημαντικές και βασιζόμαστε στα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο», τόνισε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία έκλεισε το Al Jazeera

Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση η οποία θεωρείται συνέχεια των κινήσεις «πολέμου» στον Περσικό Κόλπο η Σαουδική Αραβία προχώρησε στο κλείσιμο των γραφείων του καταριανού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.

«Το υπουργείο Ενημέρωσης έκλεισε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και ανακάλεσε την άδειά του», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Spa, σε μια λιτή ανακοίνωση για το «φλέγον» ζήτημα.

qatar1

Πηγή: Reuters

Έντονη αντίδραση από το Κατάρ

Το Κατάρ κατηγόρησε τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Τα μέτρα αυτά είναι «αδικαιολόγητα» και «αβάσιμα», αντέδρασε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν «σε συντονισμό με την Αίγυπτο» και έχουν έναν «ξεκάθαρο στόχο: να τεθεί υπό κηδεμονία το κράτος του Κατάρ, πράγμα που σηματοδοτεί μια προσβολή της κυριαρχίας του» και είναι «εντελώς απαράδεκτο», προσθέτει το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εκφράζει «τη βαθιά λύπη και την έκπληξή του» και καταγγέλλει «μια εχθρική εκστρατεία, βασισμένη σε ψεύδη (...) που μαρτυρεί προμελέτη για να προκληθεί βλάβη στο κράτος».

Το Κατάρ, μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών, δεν επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων και μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κατάρ «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτύχουν οι απόπειρες να πληγούν ο πληθυσμός του και η οικονομία του», διευκρινίζει το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ