ΚΟΣΜΟΣ

Ρεξ Τίλερσον: Ο Τράμπ βλέπει τη Ρωσία ως έναν σημαντικό «παγκόσμιο παίκτη»

Ρεξ Τίλερσον: Ο Τράμπ βλέπει τη Ρωσία ως έναν σημαντικό «παγκόσμιο παίκτη»
REUTERS

Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να μην αφήσει το τρέχον πολιτικό σκηνικό να εμποδίσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Τίλερσον δεν σχολίασε τις συνεχιζόμενες αμερικανικές έρευνες σχετικά με ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016. «Επειδή δεν έχω άμεση σχέση», εξήγησε, κατά τη διάρκεια της οκτάωρης επίσκεψης στη Νέα Ζηλανδία, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Bill English.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Τράμπ βλέπει τη Ρωσία ως έναν σημαντικό «παγκόσμιο παίκτη» και θέλει να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση των δεσμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της διπλωματικής συνεργασίας.

"Ο Πρόεδρος μου είπε με σαφήνεια: Μην αφήνετε ό, τι συμβαίνει εδώ στο πολιτικό πεδίο να σας εμποδίσει στο έργο που πρέπει να κάνετε σε αυτή τη σχέση", δήλωσε ο Τίλερσον σε δημοσιογράφους στο Wellington.

Ένας ομοσπονδιακός συνεργάτης χρεώθηκε τη διαρροή ενός διαβαθμισμένου σημειώματος πληροφοριών με λεπτομέρειες για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2016. Απαντώντας στις κατηγορίες, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφόρησης δήλωσαν στο CNNi ότι εκτιμούν ότι «η ρωσική μυστική υπηρεσία είχε πρόσβαση σε στοιχεία πολλών αμερικανικών κρατικών ή τοπικών εκλογικών συμβουλίων» αλλά δεν διείσδυσε στις διαδικασίες ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία με Ρώσους πράκτορες. Η Ρωσία, επίσης, έχει αρνηθεί επανειλημμένα την προσπάθειά της να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

Τα σχόλια του Τίλερσον έγιναν λίγες μέρες πριν απολυθεί ο διευθυντής του FBI James Comey που οφείλει να καταθέσει δημοσίως ενώπιον της Γερουσίας και να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις του με τον Τραμπ.

Ο Comey είναι απίθανο να συζητήσει τη συνεχιζόμενη έρευνα της Ρωσίας, είπε μια πηγή της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας στο CNNi.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στη Νέα Ζηλανδία, ο Τίλερσον προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους συμμάχους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για τις συνεχιζόμενες δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την απόσυρσή τους από διάφορες διεθνείς συμφωνίες - όπως η εμπορική συμφωνία και η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.

Tillerson: Trump wants me to fix US-Russia relations, By Lauren Said-Moorhouse, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ