ΚΟΣΜΟΣ

Από την Τυνησία στην Κάτω Ιταλία: Η μυστική διαδρομή ύποπτων τζιχαντιστών προς την Ευρώπη

Από την Τυνησία στην Κάτω Ιταλία: Η μυστική διαδρομή ύποπτων τζιχαντιστών προς την Ευρώπη
REUTERS/Ismail Zitouny/φωτογραφία αρχείου

Ταξίδια από την Τυνησία στην Κάτω Ιταλία, με υπερσύγχρονα ταχύπλοα και επιβάτες μεταξύ άλλων, υπόπτους για ισλαμική τρομοκρατία οργάνωναν 15 άτομα, τη σύλληψη των οποίων διέταξε η εισαγγελία του Παλέρμο τη Σικελίας.

Κάθε επίδοξος ταξιδιώτης καλούνταν να καταβάλει ποσό από δύο έως τρεις χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να επιβιβαστεί στο υπερσύγχρονο ταχύπλοο με προορισμό την Κάτω Ιταλία, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει η ιταλική οικονομική αστυνομία, που ερεύνησε πέντε παράνομα ταξίδια.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, τα ταχύπλοα αναχωρούσαν από τις ακτές της Τυνησίας και ολοκλήρωναν τα ταξίδια τους κοντά στην πόλη Μαρσάλα της Σικελίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής δικαιοσύνης, αυτά τα «ταξί θαλάσσης» φέρεται να μετέφεραν και άτομα που συνδέονται με οργανώσεις τζιχαντιστών, τα οποία συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. «Ελπίζω να φτάσω στην Ιταλία και να μην με ξαναστείλουν πίσω λόγω τρομοκρατίας», λέει ένας από τους πελάτες των διακινητών, σε τηλεφωνική του συνομιλία που κατέγραψαν οι ιταλικές αρχές.

Επικεφαλής του παράνομου αυτού δικτύου ήταν ένας 28χρονος Τυνήσιος, ο οποίος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντική υποστήριξη και συνεργούς σε πολλές περιοχές της Ιταλίας αλλά και σε βορειοευρωπαϊκές χώρες. Τα ταξίδια από την Τυνησία στη Σικελία πραγματοποιούνταν μόλις σε τρεις ώρες.

map


Πηγή: La repubblica

ΔΗΜΟΦΙΛΗ