ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση στο Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση στο Ιράν
EPA/OMID WAHABZADEH

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη, με την πρωτεύουσα του Ιράν να γίνεται για πρώτη φορά στόχος των τζιχαντιστών, οι οποίοι φαίνεται πως σχεδίαζαν και τρίτο χτύπημα, όμως τα σχέδιά τους ανατράπηκαν από τις ιρανικές Αρχές.

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη σημειώθηκαν λίγα μόλις 24ωρα μετά το αραβικό "σχίσμα", με επτά αραβικές χώρες -με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του σουνιτικού Ριάντ.

Η διπλή συντονισμένη επίθεση σημειώθηκε στο Κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, σκορπίζοντας τον θάνατο, τον τρόμο και τον πανικό στην πρωτεύουσα του Ιράν, με τις πληροφορίες να μιλούν για τουλάχιστον 12 νεκρούς και 35 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση.

Λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Κοινοβούλιο, το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς εντός του κτιρίου βρίσκονται ακόμη οι δράστες, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq, βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πρώτες εικόνες μετά τον καταιγισμό πυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση στο Μαυσωλείο πραγματοποιήθηκε από γυναίκα-καμικάζι, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως δεν ανατινάχθηκε η γυναίκα, όμως έχει συλληφθεί ως ύποπτη για την επίθεση στο Μαυσωλείο, όπου σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, ενώ κατά πληροφορίες έκρηξη σημειώθηκε και στο κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου οι δράστες κρατούν και ομήρους.

2017 06 07T090848Z 2109205506 RC1EA23823A0 RTRMADP 3 IRAN SECURITY


Πηγή: TIMA via REUTERS

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν, η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ότι απετράπη και τρίτη επίθεση, καθώς συνελήφθησαν οι επίδοξοι τρομοκράτες.

2017 06 07T090932Z 1957124562 RC1EB3603F60 RTRMADP 3 IRAN SECURITY


Πηγή: TIMA via REUTERS

Νεκροί και τραυματίες από τη διπλή επίθεση

Για 12 νεκρούς μόνο στο κοινοβούλιο κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό του κοινοβουλίου, ενώ υπάρχουν αναφορές και για έναν νεκρό στην επίθεση στο Μαυσωλείο.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της Τεχεράνης, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Tasnim, που κάνει λόγο και για τέσσερις ομήρους. Λίγο αργότερα ένας εκ των δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί στον τέταρτο όροφο του κτιρίου, αυτοανατινάχθηκε τη στιγμή που έκαναν έφοδο οι δυνάμεις ασφαλείας, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι η έκρηξη πιθανόν να προκλήθηκε από χειροβομβίδα που πέταξαν οι δράστες.

Σύμφωνα με την μαρτυρία ενός βουλευτή στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, οι εισβολείς ήταν τρεις, οπλισμένοι με ένα πιστόλι και δύο Καλάσνικοφ, ενώ συνάδελφός του δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA πως ένας εκ των δραστών έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και όλες οι πόρτες του κτιρίου έχουν κλείσει.

2017 06 07T080635Z 1740798898 RC153FB07D00 RTRMADP 3 IRAN SECURITY


Πηγή: TIMA via REUTERS

«Ήμουν μέσα στη Βουλή όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Όλοι σοκαριστήκαμε και φοβηθήκαμε. Είδα δύο άνδρες να πυροβολούν στην τύχη», είπε δημοσιογράφος, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε.

Τον πανικό που επικράτησε έχουν καταγράψει βίντεο που έχουν ανεβάσει χρήστες στα social media. Σε ένα από αυτά φαίνονται έντρομοι πολίτες να τρέχουν για να σωθούν.

Την ίδια ώρα μέσα από το κτίριο ακούγονταν πυροβολισμοί.

Άλλες φωτογραφίες αποτυπώνουν την αγωνία για να σωθούν μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο κτίριο του κοινοβουλίου που σημειώθηκε η πρώτη επίθεση.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή ενόπλων στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε νέα επίθεση, αυτή τη φορά στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας κηπουρός, και να τραυματιστούν αρκετοί, σύμφωνα με το IRNA.

2017 06 07T082342Z 181914592 RC1A2EC39F50 RTRMADP 3 IRAN SECURITY


Πηγή: TIMA via REUTERS/File Photo

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, μόλις έγινε γνωστό ότι ένοπλοι έκαναν επίθεση και στο μνημείο-σόμβολο της Τεχεράνης.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο κεντρικά σημεία της Τεχεράνης, όπως φαίνεται και στον χάρτη.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνήτης της Τεχεράνης, ένας από τους δράστες ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε λίγα λεπτά μετά τους πυροβολισμούς.

Ένας ακόμη σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιποι δράστες έχουν συλληφθεί. Το CNNi μεταδίδει, επικαλούμενο πληροφορίες από το FARS, πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μια γυναίκα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για συντονισμένες επιθέσεις που έγιναν σε σημεία που μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκαν από τους δράστες. Στη μία περίπτωση το κτίριο του Κοινοβουλίου, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ στην άλλη το Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ένα μνημείο-σύμβολο της ιρανικής πρωτεύουσας,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ