ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε η αποστολή τουρκικού στρατού στο Κατάρ

Εγκρίθηκε η αποστολή τουρκικού στρατού στο Κατάρ
REUTERS/Umit Bektas

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που δίνει το πράσινο φως στα τουρκικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεσούσης μιας πρωτοφανούς διπλωματικής και εμπορικής κρίσης μεταξύ χωρών του Κόλπου.

Το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε πριν από τη διένεξη, εγκρίθηκε με 240 ψήφους υπέρ, με τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του εθνικιστικού MHP, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία.

Η Εθνοσυνέλευση δίνει το πράσινο φως στην Άγκυρα να στείλει στρατεύματα στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Ντόχα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η ανάπτυξη των Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ θα γίνει βάσει της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης αστυνομικών, που υπογράφηκε το 2015.

Ο αριθμός των στρατιωτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη βάση δεν διευκρινίζεται ενώ δεν ορίζεται ούτε ακριβής ημερομηνία για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ντόχα είχε επισημάνει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από έναν χρόνο ότι η τουρκική στρατιωτική βάση αναμένεται να υποδεχθεί 3.000 στρατιώτες ή περισσότερους «εφόσον χρειαστεί».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρικουλού επιβεβαίωσε στο AFP την Τετάρτη ότι 80 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν ήδη σταλεί στη βάση προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη μιας μεγαλύτερης δύναμης.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή της αποστολής των στρατιωτών στέλνει λάθος μήνυμα. «Με αυτές τις συμφωνίες, η Τουρκία κάνει μια επιλογή και με το να στέκει στο πλευρό του Κατάρ έρχεται σε αντιπαράθεση με τις άλλες χώρες. Πρόκειται για λάθος πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Οζτούρκ Γιλμάζ.

«Πώς μπορείς να έχεις ρόλο διαμεσολαβητή εάν παίρνεις το μέρος κάποιου;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν έχει επικρίνει τα 7 αραβικά κράτη για τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, δηλώνοντας πως η απομόνωση της συγκεκριμένης χώρας και η επιβολή κυρώσεων εναντίον της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Έχει επίσης πει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθεί η κρίση.

Η Άγκυρα - η οποία όπως και το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο όσο και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και ομοίως επικρίνεται γι’ αυτή της τη στάση- διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ από το 2014. Εκεί είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου και αφότου είχαν ήδη εγκατασταθεί 150 στρατιώτες.

Μέρα με τη μέρα το σχίσμα που προκλήθηκε στον αραβικό κόσμο την Δευτέρα διευρύνεται, με επτά αραβικές χώρες -με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του σουνιτικού Ριάντ.

Από την πλευρά του το Κατάρ κατηγορεί τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και καταγγέλλει ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Τα μέτρα αυτά είναι «αδικαιολόγητα» και «αβάσιμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ