ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασε τα εκατό εκατομμύρια ο πληθυσμός των Αιγυπτίων

Ξεπέρασε τα εκατό εκατομμύρια ο πληθυσμός των Αιγυπτίων
Reuters/Φωτογραφία αρχείου

Ο πληθυσμός των Αιγυπτίων, μαζί με τους αποδήμους, φτάνει πλέον στα 101 εκατομμύρια, σύμφωνα με την αρμόδια Στατιστική Αρχή της Αιγύπτου CAPMAS, όπως αναφέρει η "Αλ Αχράμ", ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον χαρακτηρισμό της Χώρας του Νείλου, ως του πολυπληθέστερου αραβικού κράτους στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην Αίγυπτο, ο πληθυσμός της χώρας ξεπέρασε τα 93 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ, εκτός των συνόρων, Αιγύπτιοι βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης και αυτοί ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι η ευρύτερη περιφέρεια του Καΐρου (το κέντρο της πόλης και η περιφέρεια της Γκίζας) αποτελεί τον τόπο διαμονής περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων (για την ακρίβεια 19,5 εκατομμύρια), αναδεικνύοντας την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, επίσης, στις πολυπληθέστερες μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.

Η δεύτερη αιγυπτιακή μεγαλούπολη, η Αλεξάνδρεια, έχει κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 70% των Αιγυπτίων μένουν σε αγροτικές περιοχές, όπου το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο.

Σημειώνεται ότι, μόνο σε μία δεκαετία (2006-2016), ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξήθηκε κατά... 17, 3 εκατομμύρια κατοίκους. Το γεγονός της τεράστιας αύξησης του πληθυσμού, απασχολεί μέχρι και τις αιγυπτιακές Αρχές. Η ίδια η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γκάντα Ουάλι, σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αίγυπτο, υποστήριξε ότι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί εμποδίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περσινές μελέτες στη χώρα έχουν καταδείξει ότι αν συνεχίσει με τον ρυθμό αυτό η πληθυσμιακή αύξηση, που υπολογίζεται σε 2,4% ετησίως (5 φορές μεγαλύτερος του αντίστοιχου ρυθμού των ανεπτυγμένων κρατών), μέχρι το 2030 (δηλαδή σε μόλις 13 χρόνια), ο αιγυπτιακός πληθυσμός μπορεί να φτάσει παγκοσμίως τα 140 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ