ΚΟΣΜΟΣ

Η σύλληψη που αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Η σύλληψη που αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
REUTERS/Ali Hashisho

Οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συνέλαβαν έναν 23χρονο Σύρο, ο οποίος φέρεται να εργάζεται για το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, το οποίο οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν για να εκδίδουν τις ανακοινώσεις και τα μηνύματά τους.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ο νεαρός Σύρος που έχει ταυτοποιηθεί ως ο Mohammed G., μένει στη Γερμανία από τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του: «Από την ημέρα που έφτασε (στη χώρα) ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ του ISIS και το πρακτορείο». Μάλιστα, οι New York Times σημειώνουν πως ο νεαρός έχει ανακοινώσει την ανάληψη ευθυνών αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταξύ των οποίων των προσφάτων στο Λονδίνο και την Τεχεράνη.

Εάν αποδειχτεί η παρουσία μέλος του Amaq στη Δυτική Ευρώπη θα απαντηθεί ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει την διοίκηση μιας «αυτοκρατορίας», όπως είναι το πρακτορείο και να εκδίδει τόσο γρήγορα τις ανακοινώσεις για τις αναλήψεις των ευθυνών, παρά τις απώλειες του τόσο στην επικράτεια του Ιράκ όσο και της Συρίας.

Σύμφωνα με τους NYT, οι αναλυτές εδώ και καιρό υποψιάζονται ότι ο ISIS διαθέτει συνεργάτες του σε διάφορες ηπείρους, μιας και οι ανακοινώσεις τους πολύ συχνά μεταφράζονται σε διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών.

Τo πρακτορείο των τζιχαντιστών

Το πρακτορείο Amaq για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του το 2014, κατά τη διάρκεια των μαχών στο Κομπάνι της Συρίας. Αρχικά, ξεκίνησαν να δημοσιεύουν μικρές ενημερώσεις από το πεδίο της μάχης. Σύντομα όμως παρουσίαζαν και τα γνωστά δελτία τους, που είναι σε μπλε φόντο και στα οποία η τζιχαντιστική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη διαφόρων επιθέσεων. Από εκεί, τα δελτία αυτά προωθούνταν και σε άλλες πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο. Το μέσο αυτό ωστόσο, έγινε γνωστό τον Δεκέμβριο του 2015 όταν έγραψε ότι την ανάληψη ευθύνης για το μακελειό στον Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, ανέλαβε ο ISIS.

Μια σημαντική σύλληψη

Η νέα αυτή σύλληψη στη Γερμανία θα μπορούσε να ρίξει φως, έστω και στο ελάχιστο για το πώς δρα ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Amaq αποδίδει τις πληροφορίες του σε «πηγές ασφαλείας». Ωστόσο, αναλυτές έχουν μπερδευτεί με την αναφορά αυτή, με πολλούς να αμφισβητούν ότι οι τρομοκράτες έχουν άμεσες επαφές με το πρακτορείο και ότι περιμένουν τα μέσα ενημέρωσης για να ανακοινώσουν την εθνικότητα του δράστη. Αν είναι μουσουλμάνος, αναλαμβάνει ο ISIS.

Ο άντρας που συνελήφθη πάντως φαίνεται πως επικοινωνούσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν άνδρα ο οποίος είχε διαπράξει επίθεση στην Σουηδία, στις 11 Οκτωβρίου του 2016. Αμέσως μετά την πράξη, ο Mohammed G. ήρθε σε επαφή με τον δράστη και του έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση.

Η έρευνα των γερμανικών Αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρόσωπο αυτό, ο οποίος εκτός από τις σχέσεις που φαίνεται να έχει με το Amaq, έμπαινε και σε διάφορα chat rooms, όπου διέδιδε την προπαγάνδα του εξτρεμιστικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ