ΚΟΣΜΟΣ

Πως χτίστηκε η Disneyland: Η ιστορία που κρύβεται πίσω από έναν μοναδικό χάρτη (pic)

Πως χτίστηκε η Disneyland: Η ιστορία που κρύβεται πίσω από έναν μοναδικό χάρτη (pic)
REUTERS/Fred Prouser

Ήταν Σεπτέμβριος του 1953 όταν ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τον «Μίκι Μάους», «την Χιονάτη και τους Επτά Νάνους» και τη «Σταχτοπούτα» έβαζε μπρος για το επόμενο όραμά του: τη δημιουργία ενός οικογενειακού θεματικού πάρκου.

Η πρώτη του σκέψη ήταν να το χτίσει σε ένα μικρό οικόπεδο στο Burbank της Καλιφόρνιας που βρισκόταν κοντά στο στούντιο ζωγραφικής του. «Αλλά όταν άρχισε να σκέφτεται τι ακριβώς ήθελε να κάνει», λέει ο Mike Van Eaton, ένας εμπειρογνώμονας ζωγραφικής, «η ιδέα του έγινε μεγαλύτερη, τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στο Burbank».

Έτσι ο Disney έψαξε να βρει μία φθηνή έκταση γης στη Νότια Καλιφόρνια και προσέλαβε καλλιτέχνες και διευθυντές από διάφορα στούντιο για να πραγματοποιήσει το όραμά του. Εκείνοι άρχισαν να σχεδιάζουν τις διάφορες πτυχές του πάρκου, ανάμεσά τους και ο αδελφός του Roy. Ο Disney ξεκίνησε τις συναντήσεις με τους πιθανούς επενδυτές: τράπεζες και τηλεοπτικά δίκτυα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων όμως ο Walt συνειδητοποίησε ότι δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να παρουσιάσει στους μελλοντικούς επενδυτές του και ότι δεν θα τον χρηματοδοτούσε κανείς. Έτσι, ζήτησε από τον φίλο του Herb Ryman να σχεδιάσει έναν τεράστιο και λεπτομερή χάρτη του προτεινόμενου πάρκου του.

«Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου» το οποίο ο Van Eaton περιγράφει ως ένα «θρυλικό Σαββατοκύριακο για την ιστορία της Disneyland», «κανείς δεν κοιμήθηκε. Ο Walt μιλούσε ο Herb ζωγράφιζε χρησιμοποιώντας στην αρχή μόνο ένα μολύβι. Έως τη Δευτέρα κατάφεραν να αποτυπώσουν οπτικά το όραμα του Walt».

xartis

(Πηγή: CNNi)

Ο χάρτης περιελάμβανε όλα όσα θα περιελάμβανε ένα σύγχρονο πάρκο το οποίο θα προκαλούσε έκπληξη στους επισκέπτες: ένα τσίρκο, μία εκκλησία, ένα στοιχειωμένο σπίτι.

Το όραμα του Disney έγινε τελικά πραγματικότητα. Το πάρκο χτίστηκε και άνοιξε το 1955.

Ο περιβόητος χάρτης ήταν χαμένος για περίπου έξι δεκαετίες. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ως μέρος των συλλογών του Van Eaton και συλλέκτες και επισκέπτες της Disney σπεύδουν να τον δουν από κοντά. Ο χάρτης θα βγει σε δημοπρασία και η τιμή εκκίνησης είναι στα 500.000 δολάρια.

The story behind the map to Walt's kingdom, By David Daniel, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ