ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ως «γκιουλενιστής»

Συνελήφθη ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ως «γκιουλενιστής»
Twitter/@SalilShetty

Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τάνερ Κίλιτς κατηγορούμενος για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο η Άγκυρα θεωροεί ως υπαίτιο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της ΜΚΟ στην Τουρκία κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν και ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.

Παράλληλα η Αμνηστία σημείωσε ότι ο Κίλιτς κατηγορείται για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν» έκανε λόγο για μια «παρωδία δικαιοσύνης», που καταδεικνύει την καταστροφικές επιπτώσεις των καταστολικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ωστόσο η ΜΚΟ απορρίπτει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Κίλιτς και αρνείται ότι χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ByLock. «Ο Τάνερ Κίλιτς δεν είναι ούτε υποστηρικτής, ούτε ακόλουθος του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και στην πραγματικότητα έχει επικρίνει τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ