ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Μειωμένη η συμμετοχή - Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν (pics)

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Μειωμένη η συμμετοχή - Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν (pics)
REUTERS/Eric Gaillard

Μειωμένη είναι μέχρι τώρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία που διεξάγονται σήμερα Κυριακή, καθώς ανέρχεται μόλις στο 19,24%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με τα στοιχεία προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του 2012, στον πρώτο γύρο και στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 21,06%, ενώ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν κατά πολύ υψηλότερη, αφού έφτανε στο 28,54%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα της πόλης Τουκέ, όπου και ψήφισε μαζί με την συζυγό του Μπριζίτ, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

640x640 3

REUTERS/Philippe Wojazer

640x640 4

REUTERS/Philippe Wojazer

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters είναι ευδιάθετος και χαιρέτησε με χαμόγελο τον κόσμο που τον περίμενε, ενώ η Πρώτη Κυρία συνομίλησε με τους πολίτες και έβγαλε μαζί τους φωτογραφίες.

640x640 5

REUTERS/Philippe Wojazer

640x640 6

REUTERS/Philippe Wojazer

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να τους χαιρετήσει. Ο Γάλλος πρόεδρος, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Ψήφισε και η Μαρίν Λεπέν

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε στους ακολουθούς της μέσω Twitter ότι ψήφισε, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία της δίπλα στην κάλπη.

Η Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν. Συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι "υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές". Όμως, συμπλήρωσε, "οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό".

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

Προβάδισμα στον Μακρόν δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Μακρόν θα λάβει τουλάχιστον το 30% των ψήφων, με το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» και τους συμμάχους του να βρίσκονται περίπου στο 20%. Σε χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζεται το Εθνικό Μέτωπο που φαίνεται να λαμβάνει το 17%.

Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ