ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη νίκη του Μακρόν και της αποχής ανατρέπει τα πάντα στη Γαλλία

Η μεγάλη νίκη του Μακρόν και της αποχής ανατρέπει τα πάντα στη Γαλλία
REUTERS/Philippe Wojazer

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, δείχνουν απόλυτη επικράτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η αποχή είναι η ουσιαστική πρωταγωνίστρια της διαδικασίας. Ο πρόεδρος επικράτησε των αντιπάλων του, όμως δεν μπόρεσε να πείσει τους Γάλλους να προσέλουν στις κάλπες. 

Το κόμμα του Μακρόν La Republique en marche (LREM) και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν πάνω από το 30% των ψήφων, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ψήφους από μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα τείνουν να είναι λιγότερο ακριβή από τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που φέρουν το κόμμα του Μακρόν να πλησιάζει το 33%.

Η ανάδυση του REM το οποίο εμφανίστηκε ως ένα νεοφυές κίνημα μόλις πριν από ένα χρόνο έχει προκαλέσει μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία. Το υπουργείο ανέφερε πως το ποσοστό αποχής έφθασε το 51,4%.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες από τους δημοσκόπους εμφανίζουν το κόμμα του Μακρόν να κερδίζει περί τις 400 έδρες, με κυριότερη αντιπολιτευτική δύναμη να είναι το κόμμα οι Ρεμπομπλικάνοι.

2017 06 11T182222Z 1308013435 RC199D76ED00 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION 1

(REUTERS/Eric Gaillard)

Οι υπουργοί του Μακρόν περνούν στον επόμενο γύρο

Στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνούν ορισμένοι από τους πλέον σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης που όρισε ο Μακρόν, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λε Μερ εξασφάλισε το 45,32% των ψήφων στην περιφέρειά του στη Νορμανδία, ενώ ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου ήρθε δεύτερος με ποσοστό 23,09%.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φεράν, που αντιμετώπισε κατηγορίες για νεποτισμό τις οποίες αρνείται, κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση στην περιφέρειά του στη Βρετάνη, με ποσοστό 33,95% των ψήφων, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,11%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική περιφέρειά του με 44,04% με δεύτερο τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς που εξασφάλισε το 16,55% των ψήφων. Όλοι τους φαίνεται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο.

2017 06 11T175944Z 336450482 RC1B7766B010 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION

(REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool)

Η αποχή πρωταγωνίστησε στις αντιδράσεις των κομμάτων

Τίποτα δεν έχει κριθεί, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Καστανέρ υπογράμμισε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».

Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.

2017 06 11T181511Z 1643904730 RC17B9EC8E40 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION 1

(REUTERS/Eric Gaillard)

Κινητοποίηση ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, «σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ από το 1958, φανερώνει ότι τα ρήγματα επιμένουν στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) Φρανσουά Μπαρουέν.

Για τον Μπαρουέν, η ήδη πολύ υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «ενισχύθηκε» και αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απόψε τα ρήγματα (στη γαλλική κοινωνία) δεν έχουν ούτε ξεχασθεί ούτε σβηστεί και ακόμη λιγότερο ξεπεραστεί».

Ο Μπαρουέν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί όλες οι εξουσίες να «συγκεντρωθούν» σε «ένα και μόνο κόμμα».

«Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (...) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο.

2017 06 11T090816Z 890764512 RC1F0CC98710 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION 1

(REUTERS/Eric Gaillard)

Δίχως προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς, διαπιστώνουν οι Σοσιαλιστές

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε σήμερα ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Απόψε όλα δείχνουν πως η απόλυτη πλειοψηφία έχει πλέον επιτευχθεί για το La Republiqe En Marche. Κατά συνέπεια, ο δεύτερος γύρος της ερχόμενης Κυριακής θα είναι ο γύρος της ενίσχυσης (αυτής της πλειοψηφίας) ή του πλουραλισμού», υπογράμμισε ο Καμπαντελίς, ο οποίος είναι ο ίδιος υποψήφιος στο Παρίσι.

«Η ομοφωνία είναι το χώμα που τρέφει την τύφλωση και η μαγιά των εντάσεων», προειδοποίησε μια εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο. «Αν αυτή η απόλυτη πλειοψηφία ενισχυθεί και άλλο, θα είναι σχεδόν χωρίς πραγματική αντιπολίτευση και θα έχουμε συνεπώς μια Εθνοσυνέλευση χωρίς αληθινή εξουσία ελέγχου, χωρίς δημοκρατική συζήτηση αντάξια αυτού του ονόματος», συνέχισε ο πρώτος γραμματέας του PS.

«Δεν είναι ούτε υγιές ούτε επιθυμητό ένας πρόεδρος, που έχει συγκεντρώσει μόνο 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο και ο οποίος εξελέγη στον δεύτερο γύρο μόνο λόγω της απόρριψης της άκρας δεξιάς, να έχει το μονοπώλιο της εθνικής εκπροσώπησης», επέμεινε ο Καμπαντελίς. «Αυτή η δημοκρατική βαθιά αντίθεση θα βαραίνει όλες τις πράξεις της πενταετίας».

«Αυτή η αποχή ρεκόρ είναι η ένδειξη μιας τεράστιας δημοκρατικής κόπωσης», υπογράμμισε ο πρώτος γραμματέας του PS.

2017 06 11T091005Z 1823936309 RC1ECAD483B0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION 1

(REUTERS/Eric Gaillard)

Στην αποχή στάθηκε η Μαρίν Λεπέν

«Το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», είπε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας, παράλληλα πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

2017 06 11T090156Z 1802668252 RC1E4106C790 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION 1

(REUTERS/Eric Gaillard)

Κάλεσμα του Μελανσόν στους οπαδούς του

Με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» τόνισε ο επικεφαλής του σχηματισμού Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, και επισήμανε πως «δεκάδες υποψήφιοι» του σχηματισμού του θα είναι στον δεύτερο γύρο.

«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας», τόνισε ο Μελανσόν σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο, ενώ τους ζήτησε επίσης «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ