ΚΟΣΜΟΣ

«Όμηρος» του DUP η Τερέζα Μέι

«Όμηρος» του DUP η Τερέζα Μέι
REUTERS/Ben Stansall/Pool

Μετέωρη παραμένει ακόμη η συνεργία του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας, (DUP) με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών να συνεχίζονται, παρά τις ανακοινώσεις του κόμματος της Μέι περί τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το DUP ζητά διασφαλίσεις σε πολλά θέματα από την βρετανίδα πρωθυπουργό για να πει το τελικό ναι. Το κόμμα, πέραν των θέσεων του κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, του δικαιώματος έκτρωσης, αλλά και τον ευρωσκεπτικισμό του, τίθεται υπέρ της Ενιαίας Αγοράς και της Τελωνειακής Ένωσης, υπέρ των ανοιχτών συνόρων με την Ιρλανδία, κατά της πολιτικής της λιτότητας, υπέρ της ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους.

Ακόμη, το DUP θέλει τη διατήρηση του triple lock, της πάγιας ετήσιας αύξησης κατά 2.5% της κρατικής σύνταξης, ασχέτως του ύψους του πληθωρισμού. Είναι και υπέρ του καθολικού δικαιώματος στο επίδομα θέρμανσης.

Παρότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας πήρε μόνο 300.000 ψήφους, οι 10 βουλευτές που εκλέγει είναι απαραίτητοι στην Τερέζα Μέι.

Αμφίβολο το μέλλον της Μέι

Το στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος, Γκράχαμ Μπρέιντι, τόνισε πως μια νέα προσφυγή στις κάλπες – παρότι δεν είναι αρεστή, δεν αποκλείεται.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι ένα θέμα που λίγοι θέλουν να σχολιάσουν αυτή την ώρα, όμως το σκληρό Brexit, που είχε προαναγγείλει προεκλογικά η Μέι, είναι πλέον μακρινό παρελθόν.

Σημαντικό χτύπημα για την πρωθυπουργό και το σκληρό της Brexit, ήταν η απομάκρυνση των στενών συμβούλων και εμπνευστών της ιδέας Νικ Τίμοθι και Φιόνα Χιλ. Οι δυό του παραιτήθηκαν το Σάββατο μετά από απαίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ