ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις DUP-Συντηρητικών

Βρετανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις DUP-Συντηρητικών
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Να ενισχύσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να εξασφαλίσει μία καλή συμφωνία για το Brexit, για τη Βόρεια Ιρλανδία, θα επιδιώξει η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Αρλίν Φόστερ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι.

Σε άρθρο της στη Belfast Telegraph, η Φόστερ απαρίθμησε τρεις προτεραιότητες, περιλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Στόρμοντ.

«Επιμείναμε σε μια ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα θέλοντας να ενισχύσουμε την Ένωση, να εργαστούμε για μια καλή συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρεί από την ΕΕ και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει και πάλι το Στόρμοντ προς όφελος όλων», έγραψε στο άρθρο της η Φόστερ και συμπλήρωσε:

Capture

Θα χρησιμοποιήσουμε τη θέση στην οποία θα βρεθούμε για να κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε.

Το Συντηρητικό Κόμμα της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χρειάζεται τις δέκα έδρες του DUP ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει και πάλι μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Ιουνίου.

Η Φόστερ αναμένεται να συναντηθεί με τη Μέι αύριο Τρίτη προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία. Η ίδια τόνισε ότι στις συνομιλίες «θα έχει υπόψη του την ευθύνη που φέρουμε για να βοηθήσουμε να επέλθει η σταθερότητα στο έθνος αυτή την ώρα των προκλήσεων».

Οι συνομιλίες για το Brexit θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα

Την ίδια ώρα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημείωσε ότι οι επίσημες συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ενδεχομένως να μη ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου καθώς η ημέρα αυτή συμπίπτει με την ομιλία της Βασίλισσας, μια ομιλία που πραγματοποιείται στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας και παρουσιάζει τη νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική κυβέρνηση.

Ο Ντέιβις είπε ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Στην πραγματικότητα μετά την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες», δήλωσε ο ίδιος στο Sky News ερωτηθείς για τις πρακτικές λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

«Ο μόνιμος γραμματέας μου βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα για να τους μιλήσει σχετικά με τις λεπτομέρειες. Μπορεί να μην είναι την Δευτέρα γιατί έχουμε και την ομιλία της Βασίλισσας εκείνη την ημέρα και θα πρέπει να μιλήσω και εκεί» συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ