ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Συνελήφθη ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι
@NAVALNY/TWITTER

Λίγο πριν την έναρξη του μεγάλου συλλαλητηρίου που πρόκειται να διεξαχθεί στους δρόμους της Μόσχας, η αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην είσοδο της πολυκατοικίας του.

Παρά τη νέα σύλληψη του αντιπάλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η σύζυγός του στο Twitter.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο γραφείο του Ναβάλνι διακόπηκε, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του σε ένα μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο, μεταδίδει το Reuters.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης και όχι στη Μόσχα.

Όμως ο Ναβάλνι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι οι αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρείες για να μην του δώσουν εξοπλισμό βίντεο και ήχου, ώστε να μην μπορεί να ακούγεται με στόχο να ταπεινώσουν τους διαδηλωτές.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια, την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Ρώσοι εισαγγελείς προειδοποίησαν τον Ναβάλνι να μη πραγματοποιήσει τη διαδήλωση εκεί, καθώς οι αρχές την θεωρούν παράνομη, προσθέτοντας ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διαλύσει τις «προκλήσεις και τις μαζικές αναταραχές».

640x640 11

REUTERS/Maxim Shemetov

Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει στην οργάνωση νέου γύρου διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.

Η διαδήλωση στη Μόσχα έχει ξεκινήσει ήδη και η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς σήμερα Δευτέρα είναι "Ημέρα της Ρωσίας", δηλαδή αργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ