ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Προς συντριπτική πλειοψηφία οδεύει ο Μακρόν

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Προς συντριπτική πλειοψηφία οδεύει ο Μακρόν
REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool

Προς συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση οδεύει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δίνοντάς του ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα προκειμένου να εφαρμόσει ευαίσθητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, πολυαναμενόμενες ωστόσο από τους ευρωπαίους εταίρους του, όπως παρατηρεί το Γαλλικό πρακτορείο.

Σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής (51,29%) που αποτελεί ρεκόρ, το προεδρικό κίνημα «La Republique en marche» (REM) εξαφάνισε τα παραδοσιακά κόμματα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με 32,3% των ψήφων, ακολουθούμενο με μεγάλη διαφορά από τη δεξιά (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%), τον ακροδεξιό σχηματισμό της Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, 13,2%) και την αριστερά που ήταν διαιρεμένη ανάμεσα σε διαφορετικά ρεύματα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Κατανομή των εδρών στον β΄γύρο

Σύμφωνα με τις προβολές για την κατανομή των εδρών, το REM και ο σύμμαχός του MoDem θα εξασφαλίσουν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή από 400 έως 455 σε σύνολο 577, πολύ πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες).

Η επίδοση αυτή ανήκει σε ένα κίνημα το οποίο έπειτα από μόλις έναν χρόνο ύπαρξης κατάφερε να εξοβελίσει τα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς που μοιράζονταν την εξουσία εδώ και 60 χρόνια.

2017 04 23T204230Z 1738132967 RC14747B0560 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MELENCHON

REUTERS/Stephane Mahe

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήλεγχε περίπου τις μισές έδρες του απερχόμενου κοινοβουλίου κατέρρευσε μαζί με τους συμμάχους του καταλαμβάνοντας από 15 έως 40 έδρες, λιγότερες ακόμη από τις 57 που είχε πάρει το 1993. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να καταλάβει 10 έως 23 έδρες, περιλαμβανομένων και αυτών και του ΚΚ Γαλλίας.

Η δεξιά (LR-UDI), που ήλπιζε να στερήσει από τον νέο πρόεδρο Μακρόν την πλειοψηφία, αναμένεται να καταλάβει από 70 έως 130 έδρες.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο, θα καταλάβει μόνο από μία έως δέκα έδρες έναντι δύο στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με ένα ποσοστό 13,2%, πολύ μικρότερο εκείνου που πήρε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,3%).

640x640 2 copy

REUTERS/Philippe Wojazer

Μόνο τέσσερις βουλευτές (δύο από τους οποίους πρόσκεινται στον Μακρόν) εκλέχθηκαν στον πρώτο γύρο έναντι 36 το 2012. Λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής, δεν θα υπάρξει παρά μία μόνο τριγωνική αναμέτρηση στις 18 Ιουνίου, στην πρώτη περιφέρεια της Ομπ έναντι 34 πριν από πέντε χρόνια.

Πέντε από τους έξι υπουργούς προηγούνται με μεγάλη διαφορά στις περιφέρειές τους, με μόνο την Ανίκ Ζιραρντέν να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Οι αλλαγές που έρχονται και η ευχαρίστηση της Ευρώπης

Την ερχόμενη Κυριακή, εκτός από την περίπτωση μιας πολύ απίθανης αναστροφής της τάσης, ο Μακρόν θα έχει ελεύθερα τα χέρια προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα τα έργα που έχει ξεκινήσει, αρχής γενομένης από τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασιακών σχέσεων, σημειώνει το AFP.

Στην Εθνοσυνέλευση, από αυτό το καλοκαίρι τα νομοσχέδια θα αρχίσουν να διαδέχονται το ένα το άλλο: ο νόμος για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος με σκοπό την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς και ένας νόμος που θα δίνει στην εκτελεστική εξουσία το πράσινο φως για την αλλαγή του κώδικα εργασιακών σχέσεων με διατάγματα.

640x640 4 copy

REUTERS/Christophe Petit Tesson

Θα ακολουθήσουν, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018, σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Η μεγάλη πλειοψηφία που φαίνεται να εξασφαλίζει ο Μακρόν χαροποίησε εκείνους στην Ευρώπη που πιέζουν τη Γαλλία να δεσμευθεί στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

640x640 5 copy

REUTERS/Philippe Wojazer

Είναι η περίπτωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία, μέσω του εκπροσώπου της στο Twitter, απηύθυνε τα «θερμά συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον πρώτο γύρο». «Μια ισχυρή ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», εκτίμησε βράδυ της Κυριακής χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ