ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Κατάρ: Ουδείς δύναται να υπαγορεύσει την εξωτερική μας πολιτική

ΥΠΕΞ Κατάρ: Ουδείς δύναται να υπαγορεύσει την εξωτερική μας πολιτική
Σύνορα Κατάρ - Σαουδικής Αραβίας REUTERS

«Το Κατάρ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί (με τα κράτη του Κόλπου) όσον αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την εξωτερική μας πολιτική». Αυτά τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία του Κατάρ στο Παρίσι.

Ο Καταριανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ντόχα «εξακολουθεί να μην έχει ιδέα» γιατί η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την χώρα, πριν από μια εβδομάδα, απομονώνοντας το εμιράτο.

Ως γνωστόν οι αραβικές χώρες κατηγορούν την Ντόχα ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες και διατηρεί δεσμούς με την αντίπαλη περιφερειακή δύναμη, δηλαδή το Ιράν.

Ο αλ Θάνι τόνισε ότι το εμιράτο στηρίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κουβέιτ για τον τερματισμό της κρίσης με την Σαουδική Αραβία και των άλλων κυρίως αραβικών κρατών και είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα εναρμονίζονται όμως με το διεθνές δίκαιο.

Ακόμη σημείωσε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να προάγει «τον διάλογο που θα στηρίζεται σε ξεκάθαρες βάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ