ΚΟΣΜΟΣ

Ανάρπαστο το πρώτο κινέζικο επιβατικό τζετ

Ανάρπαστο το πρώτο κινέζικο επιβατικό τζετ
REUTERS/Jason Lee

Εξακόσιες παραγγελίες μετρά ήδη η κινεζική εταιρία που κατασκεύασε το πρώτο μεγάλο -κινέζικο εννοείται- επιβατικό τζετ, το C919. Μάλιστα, ένας πελάτης παρήγγειλε ούτε ένα ούτε δύο αλλά 30 αεροσκάφη.

Πρόκειται για την China Everbright Financial Leasing η οποία ήδη κατέθεσε την παραγγελία της στην Επιχείρηση Εμπορικών Αεροσκαφών της Κίνας (COMAC), την εταιρία κατασκευής του C919 που εδρεύει στη Σανγκάη.

Ο Τζανγκ Τζινλιάνγκ, πρόεδρος της China Everbright Bank, που έχει ποσοστό 90% στην Everbright Financial Leasing, δήλωσε ότι η τράπεζα θα ενισχύσει τη συνεργασία με την COMAC στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και στο μάρκετινγκ.

Μέχρι στιγμής, 24 εγχώριοι και ξένοι πελάτες, μεταξύ των οποίων και ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας Air China, έχουν κάνει παραγγελίες για το αεροσκάφος. Το C919 έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση τον Μάιο. Η Κίνα είναι πλέον η τέταρτη κατά σειρά χώρα που κατασκευάζει μεγάλα αεροσκάφη μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Το C919, το οποίο σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας στη συγκεκριμένη αγορά, μπορεί να συγκριθεί με το ανανεωμένο Airbus 320 και τη νέα γενιά 737 της Boeing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ