ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εντείνονται οι μάχες για της ανακατάληψη της Ράκα (pics)

Συρία: Εντείνονται οι μάχες για της ανακατάληψη της Ράκα (pics)
REUTERS/ RODI SAID

Σφοδρές μάχες έγιναν την Τρίτη σε συνοικία στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ράκα, καθώς οι τζιχαντιστές τους Ισλαμικού Κράτους προέβαλαν τεράστια αντίσταση, μπροστά στην προέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), στην προσπάθεια ανακατάληψης του σημαντικότερου προπυργίου τους.

«Γίνονται σφοδρές μάχες με το Ντάες το οποίο έχει καταφύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε νάρκες και ελεύθερους σκοπευτές και ενίοτε σε αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εκστρατείας των ΣΔΔ για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Ράκα, ο Τζιχάν Σέιχ Άχμεντ.

Η αραβοκουρδική συμμαχία άρχισε το Νοέμβριο την εκστρατεία για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη de facto «πρωτεύουσά» του στη Συρία, την οποία κατέλαβε το 2014.

Αφού μπήκαν στην πόλη της βόρειας Συρίας την 6η Ιουνίου, οι ΣΔΔ ως τώρα έχουν μπορέσει να καταλάβουν μόνο μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης και άλλη μια στο δυτικό. Από χθες Δευτέρα προσπαθούν να αποσπάσουν οριστικά από τους τζιχαντιστές τη συνοικία Σανάα, προ των πυλών της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκονται ισχυρές οχυρές θέσεις του ΙΚ.

raqqa 3

Πηγή: Reuters

Όμως οι τζιχαντιστές προβάλλουν ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση, παρά τα πολυάριθμα πλήγματα εναντίον τους από τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η συνοικία Σανάα δεν είναι ακόμη εντελώς ασφαλής λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων των τζιχαντιστών», υπέδειξε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η κατάληψη της συνοικίας Σανάα θα σημάνει την έναρξη της αληθινής μάχης για τη Ράκα, αφού κατόπιν οι ΣΔΔ θα μπορούν να επιτεθούν στο κέντρο της πόλης — αρχίζοντας από την Παλιά Πόλη.

raqqa 4

Πηγή: Reuters

«Το κέντρο της πόλης θα αποτελέσει το κύριο μέρος της μάχης στη Ράκα», επισήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε αυτόν τον τομέα της πόλης υπάρχει «μεγάλος αριθμός στοών και μαχητών των τζιχαντιστών», εξήγησε.

160.000 κάτοικοι παραμένουν στη Ράκα

Το κέντρο της Ράκα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο και αυτό αναμένεται να περιπλέξει τις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μοσούλη, το προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις της Βαγδάτης αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και σφοδρή αντίσταση.

Η Ράκα μετρούσε πριν από την έναρξη της επίθεσης περίπου 300.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 80.000 ήταν εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας.

Αφού χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την πόλη τους τελευταίους μήνες, ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 160.000 τους κατοίκους που βρίσκονται ακόμη στη Ράκα, υπό συνθήκες που επιδεινώνονται από μέρα σε μέρα.

raqqa 5

Πηγή: Reuters

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για καλύτερη πρόσβαση

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε σήμερα να υπάρξει «καλύτερη πρόσβαση στους δεκάδες χιλιάδες άμαχους οι οποίοι έχουν απελπιστική ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια», καθώς υπολογίζει ότι οι πολίτες που χρειάζονται αρωγή στην επαρχία ανέρχονται σε 430.000.

Η Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι σήμερα δεν υπάρχει απολύτως καμιά ασφαλής οδός για τη διανομή βοήθειας στους άμαχους.

Στη Ράκα τα αρτοποιεία έχουν κλείσει ελλείψει αλεύρων, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις νερού.

raqqa 6

Πηγή: Reuters

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 88 άμαχοι, ανάμεσά τους 18 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Ράκα.

Παράλληλα, στην επαρχία της Ράκα, το ΙΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια αιφνιδιαστική προέλαση του συριακού στρατού, ο οποίος πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί στη μάχη για να αποσπαστεί η ομώνυμη πρωτεύουσά της από τα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Τη Δευτέρα τα στρατεύματα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν εννέα θέσεις και χωριά στο δυτικό τμήμα της Ράκα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ