ΚΟΣΜΟΣ

Οι μεγαλύτερες φωτιές στην παγκόσμια ιστορία: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Ρώμη και το Τόκιο (Pics)

Οι μεγαλύτερες φωτιές στην παγκόσμια ιστορία: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Ρώμη και το Τόκιο (Pics)
Wikipedia

Από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ξύλο ως δομικό υλικό, ο κίνδυνος να εκδηλωθεί φωτιά έγινε μεγαλύτερος.

Οι περισσότερες μεγαλουπόλεις έχουν υποστεί τέτοιου τύπου μεγάλη καταστροφή. Για παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη κάηκε τουλάχιστον πέντε φορές μεταξύ 406 - 1204.

Ουκ ολίγες οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα πολεμικών ενεργειών αλλά εξίσου συχνά προκλήθηκαν από κακές κατασκευές σε συνδυασμό με τη χρήση εύφλεκτων υλικών και ανύπαρκτων σχεδίων πυρασφάλειας και μέσων πυρόσβεσης.

Δείτε μερικές που έχουν περάσει στην ιστορία:

Λονδίνο 1212

Γνωστή ως πυρκαγιά του Southward. Έμεινε στην ιστορία λόγω του αριθμού των θυμάτων: τουλάχιστον 3000 νεκροί σε μια πόλη με πληθυσμό 40.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι παγιδεύτηκαν πάνω στη Γέφυρα του Λονδίνου η οποία ήταν κατασκευασμένη από εύφλεκτο ξύλο στεγανοποιημένο με πίσσα.

Λονδίνο 1666

Great Fire London

Η πυρκαγιά κατέκαψε το ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, το οποίο περιβαλλόταν από ρωμαϊκά τείχη, ενώ απείλησε -χωρίς όμως να καταστρέψει- Ουέστμινστερ, Ανάκτορα Ουάιτχωλ και υποβαθμισμένες περιαστικές συνοικίες. Κάηκαν 13.200 σπίτια, 87 εκκλησίες, ο παλαιός καθεδρικός του Αγίου Παύλου και τα περισσότερα κυβερνητικά κτήρια. Άστεγοι έμειναν οι 70.000 από τους 80.000 κατοίκους της πόλης. Η φωτιά εκδηλώθηκε σ' έναν φούρνο τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου και λόγω των εύφλεκτων υλικών επεκτάθηκε γρήγορα στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ρώμη 64 μ.Χ

Τη νύχτα της 18ης προς 19η Ιουλίου ξέσπασε πυρκαγιά στο κατάστημα Circus Maximus που βρισκόταν στην καρδιά της πόλης. Επί έξι ημέρες η «Αιώνια Πόλη» καιγόταν. Από τα 14 μεγάλα διαμερίσματά της τα τρία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, στα επτά ελάχιστα σπίτια έμειναν όρθια, κι αυτά ως μισοκαμμένα ερείπια, και μόλις τέσσερα παρέμειναν ανέπαφα. Αναφορικά με τους νεκρούς, οι πηγές κάνουν λόγο για 'τεράστιο αριθμό'.

Θεσσαλονίκη 1917

Thessaloniki Fire 1917 Splendid

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το 32% της συνολικής έκτασης της Θεσσαλονίκης. Προκλήθηκε από σπίθα που ξεπήδησε από μια κουζίνα και έπεσε σε παρακείμενο αχυρώνα. Η έλλειψη νερού και η αδιαφορία των γειτόνων απέτρεψαν να συγκρατηθεί στο αρχικό στάδιο η φωτιά, έτσι σε σύντομο διάστημα, λόγω των ανέμων, άρχισε να κατατρώει τα γειτονικά σπίτια και να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη.

Σικάγο 1871

Chicago in Flames by Currier Ives 1871

Η πυρκαγιά του 1871 ήταν η πιο ολέθρια δασική πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ. Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου φύσηξε ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα οι φωτιές που σιγόκαιγαν στα δάση της περιοχής, να μετατραπούν σε «πύρινη θύελλα» που κατευθύνθηκε ταχύτατα προς την κωμόπολη του Πέστιγκο. Πολλοί κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους πριν προλάβουν να τα εγκαταλείψουν. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται: 1.500 κατά κάποιους, 2.500 σύμφωνα με κάποιους άλλους. Περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων αποτεφρώθηκαν.

Σαν Φρανσίσκο 1906

San Francisco Fire Sacramento Street 1906 04 18

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε 25.000 κτίρια, πάνω από 490 οικοδομικά τετράγωνα και άφησε πίσω της 3.000 νεκρούς οφείλεται τόσο στον παράγοντα άνθρωπο όσο και στο παράγοντα φύση. Σε ό,τι αφορά τη φύση -η φωτιά ακολούθησε του σεισμού της 18ης Απριλίου 1906, σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα -είχε να κάνει με την ανατίναξη κτιρίων για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από ανειδίκευτο προσωπικό.

Τόκιο 1923

Όπως το Σαν Φραντσίσκο έτσι και το Τόκιο υπέστη ισοπεδωτικό σεισμό. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στοίχισε τη ζωή σε 38.000 ανθρώπους. Συνολικά, οι νεκροί από σεισμό και φωτιά ήταν 142.000.

(Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ